Universul continuă să îi uimească pe oamenii de ştiinţă. Recent, aceştia au emis o teorie conform căreia în spaţiul cosmic ar exista un număr enorm de găuri negre ale căror dimensiuni ar varia extrem de mult. Cele mai multe dintre ele ar avea o grosime similară cu cea a unui fir de păr uman.
O serie întreagă de sisteme localizate atât în spaţiul cosmic, cât şi la sol, au fost folosite până acum pentru a detecta particule de materie întunecată. Lipsa prezenţei acestora în rezultatele obţinute de cercetători i-a determinat pe aceştia să creadă că în Univers există un număr extrem de mare de găuri negre, care ar avea aproximativ aceeaşi vârstă cu cea a cosmosului, adică 13,8 miliarde de ani.
,,În spectrul particulelor de materie întunecată, gama de posibilităţi se restrânge foarte repede. Dacă nu se găseşte nimic în această zonă şi dacă nu se găseşte nimic în ceea ce priveşte găurile negre, înseamnă că am putea fi martorii unei crize ştiinţifice”, a declarat cosmologul american Alexander Kashlinsky pentru Business Insider.
Într-un studiu rămas până acum nepublicat, cercetătorul american Bernard Carr afirmă că o parte dintre găurile negre formate în primele faze de existenţă ale Universului ar avea dimensiuni microscopice. În cazul în care se dovedeşte că aceste ,,mini-găuri negre” ar fi reale, Kashlinsky susţine că cele care ar cântări cel mai mult ar avea o masă similară cu cea a Lunii, însă ar avea un diametru de numai 0,25 milimetri, adică aproximativ lăţimea unui fir de păr uman.
Timothy Brandt, astrofizician la Institutul pentru Studii Avansate din Princeton, SUA, presupune că găurile negre cu masele cele mai mici ar avea dimensiunile unor asteroizi, însă ar avea o masă similară cu cea a unui atom. Specialistul a mai adăugat că majoritatea obiectelor cosmice de acest tip nu mai există astăzi, deoarece au fost distruse de-a lungul timpului de radiaţiile Hawking.
Atât Alexander Kashlinsky, cât şi Timothy Brandt, susţin că posibilitatea ca ,,mini-găurile negre” să intre în coliziune cu Terra este destul de mică. Cu toate acestea, dacă obiectele cosmice ar avea dimensiunile microscopice presupuse, ele ar fi extrem de greu de detectat şi ar cauza panică în rândul cercetătorilor.
Sursa: sciencealert.com
Vă mai recomandăm şi: Veriga lipsă a găurilor negre a fost descoperită