O parte a unui ocean istoric pierdut, care a existat înaintea Atlanticului, a fost descoperită de un geolog
Geologul Roi Granot, lector la Universitatea Ben Gurion (Israel), afirmă că a descoperit cea mai veche zonă de pe fundul mării.
Zona cu o întindere de 155.399 de kilometri pătraţi a fost ascunsă sub partea estică a Mării Mediterane pentru aproape 340 de milioane de ani. Ceea ce înseamnă că s-a format atunci când plăcile tectonice au format supercontinentul Pangea, care mai târziu s-a separat în două continente. De asemenea este cu 70% mai veche decât orice alt fund al mării pe care cercetătorii îl cunosc.
Granot consideră că zona este o rămăşiţă a oceanului pierdut Tethrys.
,,Nu avem un fund al oceanului atât de intact, cu o vechime atât de mare. Ceea ce înseamnă că oceanul s-a format în timpul creării supercontinentului Pangea,” a declarat Granot.
Nimeni nu a observat zona deoarece este îngropată la 12 km sub stratul de sediment, conform noului studiu realizat de Granot. O echipă a ataşat trei senzori puternici de spatele unei bărci şi a căutat în zonă anomalii magnetice îngropate adânc sub sediment.
După doi ani, rezultatele informaţiilor adunate au dezvăluit existenţa fundului oceanic.
,,Am fost şocat. Imaginea era destul de clară, am văzut fundul oceanului,” a declarat Granot. În urma descoperirii, cercătătorul a afirmat că Oceanul Tethys s-a format cu 50 de milioane de ani mai devreme decât stipulările cercetătorilor.
Sursa: IFL Science
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: