Un grup de specialişti de la MDI Biological Laboratory, Bar Harbor, SUA, a studiat structura genetică a peştelui umblător mexican, în speranţa de a afla cât mai multe informaţii legate de abilitatea acestuia de a-şi regenera unele părţi ale corpului. În acest fel, cercetătorii cred că le vor putea oferi oamenilor o şansă similară cu cea pe care o are vieţuitoarea marină.
Savanţii americani nu au investigat doar structura genetică a peştelui mexican, ci şi pe cea a peştelui-zebră şi a peştelui bichir. Cercetătorii au aflat astfel că toate cele trei animale au un mecanism genetic aproximativ identic, care coordonează întregul proces de regenerare a anumitor părţi ale corpului. Similaritatea genelor peştilor i-a surprins pe specialişti şi i-a determinat să creadă că regenerarea membrelor poate fi valabilă şi în cazul altor animale.
În momentul în care un animal similar cu peştele umblător mexican îşi pierde o parte a corpului, în acel loc se formează o blastemă, o zonă formată din ţesuturi dediferenţiate care acţionează ca un rezervor pentru celulele care vor da naştere viitoarelor membre. Căutând specificul genetic al blastemelor fiecărui peşte, specialiştii au descoperit un set de gene controlat de un lanţ microARN.
,,Regenerarea membrelor la oameni poate fi considerată de domeniul ştiinţifico-fantasticului, însă ea poate fi realizată. Faptul că am identificat specificul genetic al regenerării la trei specii diferite, cu trei caracteristici diferite sugerează că natura a creat un manual de instrucţiuni pentru regenerare valabil pentru toate formele de viaţă, inclusiv pentru oameni”, susţine Voot P. Yin, unul dintre coordonatorii studiului.
Echipa de cercetare susţine că descoperirea pe care au făcut-o ne va ajuta să creăm noi tratamente pentru vindecarea mult mai rapidă a rănilor, dar şi pentru reducerea riscurilor de infecţii sau a timpului de recuperare.
Specialiştii au mai spus că şansele ca oamenii să îşi poată regenera membrele sunt, totuşi, destul de mari. Ei îşi motivează afirmaţia dând ca exemplu rezultatele impresionante ale celor mai noi cercetări realizate cu ajutorul celulor stem mezenchimale.
Sursa: newatlas.com
Vă mai recomandăm şi: A fost descoperit mecanismul-cheie din spatele regenerării fizice