Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Buffalo, SUA, au descoperit o nouă capacitate a genei cunoscute sub numele de ,,NANOG”. În momentul în care cercetătorii au expus gena la celule stem îmbătrânite, s-a constatat că ea reactivează procesele epuizate pe care le întâlneşte în cale, restabilind capacitatea elementelor anatomice de a se transforma în celule musculare perfect funcţionale.
Pe parcurs ce îmbătrânim, organismul nostru este supus unui proces cunoscut sub numele de ,,senescenţă”. Acesta presupune faptul că celulele stem care crează noi celule, pentru a le înlocui pe cele moarte, nu se mai pot dezvolta.
De exemplu, celulele stem mezenchimale au capacitatea de a se transforma în celule musculare netede, însă, când atingem o anumită vârstă, celulele mezenchimale îşi pierd eficacitatea şi încep să genereze celulele musculare netede care nu au în compoziţie activă. În lipsa acestei proteine, celulele nu se pot contracta, aşa cum se întâmplă în mod normal în cazul ţesuturilor musculare.
Există două mecanisme principale care stau la baza acestei lipse de capacitate. În primul rând, celulele stem mesenchimale îmbătrânite nu pot reacţiona la factorul de transformare a creşterii beta (TGF-β). Pe de altă parte, s-a constatat că în compoziţia celulelor nu există kinaza proteică ascociată Rho (ROCK), ce catalizează producerea de fibre de actină.
În momentul în care au îmbunătăţit activitatea genei NANOG în celulele stem mezenchimale îmbătrânite, oamenii de ştiinţă au descoperit că atât funcţiile kinazei, cât şi cele ale factorului de transformare au fost restabilite. Astfel, producerea de actină a fost reluată, ceea ce a însemnat că au început să fie create din nou celule musculare funcţionale.
Pentru a confirma descoperirea făcută, specialiştii au introdus substanţe chimice, cu scopul de a inhiba activitatea kinazei şi a factorul de transformare. Rezultatul obţinut: blocarea completă a efectelor produse de gena NANOG.
Savanţii americani au repetat experimentul folosind celule stem prelevate de la pacienţi diagnosticaţi cu sindromul Hutchinson-Gilford, o afecţiune genetică care cauzează accelerarea procesului de îmbătrânire a celulelor. La finalul studiului lor, specialiştii au aflat că gena NANOG a provocat din nou producere de actină, declanşând formarea de celule musculare perfect funcţionale.
,,Nu numai că celulele NANOG au capacitatea de a întârzia îmbătrânirea, ci, în unele cazuri, au potenţialul de a inversa acest proces”, a declarat Stelios Andreadis, într-un comunicat de presă emis de Universitatea din Buffalo.
Sursa: iflscience.com
Vă mai recomandăm şi: Genele ne prezic că putem depăşi vârsta de 100 ani