Efectul muncii intensive asupra persoanelor de peste 40 de ani

23 07. 2016, 18:00

După testarea a peste 6.500 de angajaţi din Australia, cercetătorii au descoperit că abilităţile lor mentale au fost utilizate la un nivel înalt în primele trei zile ale săptămânii, munca din zilele următoare fiind asociată cu declinul inteligenţei şi al memoriei.

Munca pe o perioadă mai mică de 25 de ore a fost, de asemenea, asociată cu un nivel cognitiv scăzut, ceea ce i-a făcut pe cercetători să concluzioneze că nivelul cognitiv scade după o anumită vărstă.

Oamenii de ştiinţă australieni au testat 3.000 de bărbaţi şi 3.500 fe femei, cu vărste de peste 40 de ani, prin intermediul a trei categorii de investigaţii: teste de memorie, teste de citire şi teste pentru determinarea capacităţii perceptive.

,,În toate cele trei cazuri, s-a descoperit că între 25 şi 30 de ore de muncă pe săptămână pot creşte abilităţile cognitive”, a declarat cercetătorul Colin McKenzie, de la Universitatea Kelo, Japonia.

,,Să nu munceşti este la fel de dăunător pentru funcţiile cognitive precum munca excesivă. În primul rând, munca stimulează celulele din creier. Stresul asociat cu munca fizică şi psihică poate afecta beneficiile muncii”, a adăugat specialistul.

Cercetătorii au evaluat legătura dintre orele de muncă şi performanţe, fără să investigheze ce ar putea cauza aceste schimbări. 

Nivelul declinului cognitiv asociat cu orele de muncă prelungite a fost acelaşi atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei. Ipotezele cercetătorilor s-au îndreptat către două aspecte: stresul şi lipsa somnului.

De zeci de ani se cunosc efectele stresului asupra funcţiilor cognitive. Cercetătorii au dovedit că stresul prezent pe o perioadă lungă de timp poate cauza distrugerea neuronilor. 

Lipsa somnului are acelaşi efect Studiile au arătat că substanţa albă din creier se poate schimba drastic după o noapte nedormită.

Cercetătorii au analizat  doar efectele angajaţilor cu vârste de peste 40 de ani. Prin urmare, specialiştii nu au putut presupune cât de mult sunt afectate persoanele care au o vârstă mai mică.

Echipa a fost interesată de efectele asupra acestei limite de vârstă, deoarece McKenzie a afirmat că perioada de muncă este foarte obositoare, mai ales că aceste persoane au grijă şi de copii, dar şi de vârstnicii din viaţa lor. În to acest timp, ei au un loc de muncă cu program întreg.

În ţările dezvoltate, vârsta de pensionare a crescut, însă în Suedia a fost adoptat un program de muncă de maximum şase ore pe zi, pentru a obţine cele mai bune performanţe din partea angajaţilor.

Sursa: Science Alert

Vă recomandă să citiţi şi următoarele articole:

Îţi linguşeşti şeful? Un nou studiu arată că ai şanse mai mici să fii stresat
 
Fericit la locul de muncă? Bărbaţii mai mult, femeile mai puţin
 
Munca de noapte creste riscul de cancer
 
Cum ne distruge sănătatea munca în ture de noapte? Concluziile mai multor studii sunt alarmante