Oamenii de ştiinţă sunt cu un pas mai aproape de crearea PRIMULUI vacccin împotriva demenţei

22 07. 2016, 00:00

Noi descoperiri i-ar putea ajuta cercetători să dezvolte tratamente pentru un număr variat de boli mintale. Un nou medicament este capabil să distrugă proteinele tau şi beta-amiloidul anormal, care pot provoca declanşa maladia Alzheimer.

Cel mai important aspect este că, în maximum doi sau trei ani, vaccinul va putea fi testat pe oameni.

,,Dacă testele paraclinice vor avea succes, în trei sau cinci ani, aceasta ar putea fi cea mai importantă descoperire din istoria medicinei”, a declarat cercetătorul Nikolai Petrovsky, de la Universitatea Flinders, din Australia.

Petrovky susţine că anticorpii din vaccin acţionează precum două camioane care distrug proteinele afectate de boală. Două vaccinuri separate, unul pentru beta-amiloid şi celălalt pentru proteine, au fost combinate pentru a forma noul tratament.

Vaccinul pentru proteina tau este cel mai recent descoperit şi este cel mai eficient în inversarea deteriorărilor care apar la nivelul creierului. Vaccinul pentru beta-amiloid funcţionează mult mai bine atunci când este administrat preventiv persoanelor care riscă să dezvolte boli mintale.

Combinate, cele două medicamente sunt mult mai eficiente, s-a constatat în urma testelor efectuate pe şoareci.

,,Ar putea fi utilizat  atât pentru oamenii cu o anumită vârstă, să spunem 50 de ani, când sunt perfect sănătoşi, dar ar putea fi administrat şi persoanelor care suferă de demenţă în stadiu incipient, pentru a inversa procesul”, a explicat Petrovsky.

În fiecare an, 7,5 milioane de noi cazuri de Alzheimer sunt diagnosticate în lume. Alzheimerul este cea mai comună cauză a demenţei în rândul vârstnicilor.

Pentru a testa eficacitatea vaccinului, cercetătorii au creat o platformă numită MultiTep. Anticorpii creaţi în interiorul acestui sistem atacă direct ţesutul afectat, fără a cauza efecte secundare.

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Numărul cazurilor de demenţă creşte accelerat
 
Dementa – cea mai costisitoare boala a secolului
 
Ce este “demenţa digitală” – fenomenul contemporan care îi îngrijorează pe medici?
 
O viaţă nesănătoasă la vârsta mijlocie duce la degradarea creierului