Un nou material, ,,mătasea dragonilor”, va fi utilizat pentru protejarea soldaţilor din armata americană
Armata americană va testa produsul unei companii din Michigan, care va colecta mătase modificată pentru a crea un material ce va proteja soldaţii aflaţi pe câmpurile de luptă. ,,Mătasea dragonilor are o rezistenţă sporită şi o elasticitate foarte bună, care o face una dintre cele mai puternice fibre realizate până acum”, a declarat directorul operaţional al Kraig Biocraft Laboratories, Jon Rice.
Deşi are un nume mitic, ,,mătasea dragonilor” este rezultatul muncii unor ingineri genetici. În industria textilă, este cunoscut faptul că pânza de păianjen este un material foarte rezistent şi flexibil. ,,Pânza păianjenilor este de zece ori mai durabilă decât mătasea viermilor. În unele cazuri, este de două ori mai elastică decât fibra Kevlar”, a adăugat Jon Rice.
Deoarece era imposibil ca păianjenii să fie crescuţi în spaţii comune, în mare parte pentru că sunt canibali, geneticienii au descoperit în ADN-ul unora dintre ei o genă care este responsabilă pentru crearea pânzei. Cercetătorii au extras-o şi au implantat-o în viermele de mătase.
Viermele de mătase are acelaşi ciclu de viaţă ca orice omidă care se transformă într-o molie. Viermele de mătase îşi construieşte coconul când are o vârstă de 30 sau 35 de zile, în momentul în care este pregătit să se metamorfozeze în molie. Majoritatea coconilor sunt colectaţi de Kraig Biocraft Laboratories, compania care le transformă în mătase. Unii viermi se pot reproduce, transferând noile abilităţi următorilor viermi de mătase.
Varianta modificată a viermelui este de 1.000 de ori mai ieftină decât cele cunoscute în momentul de faţă. Mătasea modificată obţinută printr-un proces de fermentaţie costă între 30 de mii şi 40 de mii de dolari un kilogram, în timp ce mătasea fabricată în laborator costă mai puţin de 300 de dolari aceeaşi cantitate.
Dacă mătasea dragonilor va trece testele armatei americane, care includ studii balistice de impact, Kraig Biocraft Laboratories ar putea primi un contract de un milion de dolari pentru a produce materialul protector.
Sursa: Live Science
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: