Cercetătorii de la LHC sunt gata să dezvăluie secretele universului. ”Vom putea scrie un nou capitol în istoria fizicii”

08 07. 2016, 09:13

Descoperirea bosonului Higgs le-a asigurat cercetătorilor câştigarea premiului Nobel pentru fizică în 2013. Dezvăluirea a răspuns întrebării despre cum materia elementară dobândeşte masa, dar nu a rezolvat enigma elementelor care lipsesc din modelul standard al fizicii. 

Modelul standard cuprinde un număr de ecuaţii care rezumă tot ceea ce se cunoaşte, momentan, despre natură, însă unele întrebări au rămas fără răspuns. Una dintre întrebări se referă la gravitaţie care se pare că nu se încadrează în modelul standard. O altă enigmă este existenţa unei cantităţi mult mai mare de materie în Univers, decât cei 4%, pe care îi utilizăm. Miliarde de protoni propulsaţi în interiorul cercului, cu circumferinţa de 27km, se lovesc unul de altul cu o viteză de 13 electrovolţi, de 13 ori mai rapid decât forţa unui ţânţar.

Intensitatea cu care protonii se izbesc unii de alţii a atins un nou record, furnizând un număr foarte mare de informaţii. Cercetătorii de la CERN îşi contorizează volumul masiv de informaţii în ,,femtobarni”.

Marea descoperire va fi prezentată în cadrul Conference on High Energy Physics din Chicago, luna viitoare.

Primul indiciu al unui posibil rezultat a fost prezentat în decembrie, când CMS şi Atlas au sugerat că ar exista o greşeală în datele din 750 de gigavolţi. În următoarele două săptămâni cercetătorii au întocmit peste 89 de lucrări în care încercau să afle răspunsul. În acest moment sunt 450 de lucrări

Tiziano Comporesi a declarat: ,,Ceea ce noi am văzut poate fi asemănat cu aruncatul unei monede normale de şase ori în aer, care întotdeauna va pica pe cap”. 

,,Cred că materia neagră va fi mult mai greu de cercetat, este mult mai rară decât bosonul Higgs,” a declarat Camporesi.

Primul semn al unei particule mult mai grea decât un boson a fost descoperit la aceleratorul de particule, în decembrie. Descoperirea nu poate fi explicată de modelele actuale, însă existenţa sa ar putea conduce câtre descoperirea unui nou set de particule şi probabil existenţa unei noi forţe fundamentale.

Conform datelor produse în decembrie în cadrul acceleratorului de particule de la Geneva, s-a descoperit un nou tip de particule de şase ori mai grele decât bosonul Higgs. 

După alte măsurători, dacă se va dovedi reală, descoperirea ar putea fi uriaşă.

,,Până la mijlocul lunii iulie ar trebui să avem destule informaţii care să ne confirme sau infirme existenţa particulelor”, a declarat profesorul James Olsen, corordonator şi fizician la Princeton.

Conform doctorului MIchele Redi, cercetător la INFN Florenţa, a dezvăluit faptul că existenţa particulelor va putea fi confirmată ,, în câteva zile sau săptămâni”. 

,,Dacă eroarea este reală, vom putea scrie un nou capitol în istoria fizicii fundamentale,” a afirmat doctorul Redi

Măsurarea protonilor este cea mai bună metodă de detectare a noilor legi ale fizicii, deoarece protonii sunt uşor de detectat, iar fizicieni ştiu la ce să se aştepte.Când particulele se descompun în protoni, ele eliberează energia proporţională cu masa lor.  Această eroare este similară cu cea care ne-a oferit primele indicii în cazul descoperirii bostonului Higgs. Această nouă particulă, dacă există, ar putea conduce către descoperirea unui nou set de particule.

Sursa: Mail Online

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

O nouă invenţie va îmbunătăţi performanţele acceleratoarelor de particule chiar şi de 10 ori – FOTO
 
Fizicienii au descoperit o nouă particulă subatomică
 
LHC reia coliziunile de particule, după doi ani. Ce speră savanţii să găsească
 
Studierea „Big Bang-ului” care a creat Universul, întârziată la CERN de un scurtcircuit – VIDEO