Studiul, publicat de The Telegraph, arată o asemenea asociere şi în cazul persoanelor care lucrează în medii profesionale stresante, cu implicaţie intelectuală, faţă de cele care prestează o muncă mai degrabă fizică.
În cazul bărbaţilor integraţi într-un astfel de mediu de muncă riscul creşte cu 20% în ceea ce priveşte tumorile maligne şi cu 50% în cazul apariţiei tumorilor necanceroase. Procentele se schimbă atunci când vorbim despre femei, fiind de 26%, respectiv 14%.
Cercetătorii au fost ei înşişi uimiţi de descoperire, însă presupun că această asociere ar putea avea legătură şi cu faptul că oamenii educaţi merg mai des la medic, cunoscând importanţa controalelor periodice.
De asemenea, se pare că stresul are o influenţă şi în acest caz. Totuşi, medicul Amal Khanolkar, de la University College London a afirmat că acest studiu este unul observaţional şi că sunt necesare cercetări ulterioare. El explică faptul că stresul este o afecţiune comună şi în cazul oamenilor care provin din pături socioeconomice inferioare şi că, având în vedere acest lucru, asocierea dintre nivelul de studii şi apariţia tumorilor nu poate fi încă o certitudine.
Cercetarea s-a bazat pe datele de la 4,3 milioane de suedezi născuţi între 1911 şi 1961, care au fost monitorizaţi timp de şapte ani, începând cu 1993.
Sursa: gandul.info
Vă mai recomandăm şi: Efectul radiatiilor: tumorile multiple