Producătorii celui mai ”negru” material din lume demonstrează într-un videoclip o nouă proprietate a acestuia. Contrazice legile iniţiale ale fizicii – VIDEO

12 06. 2016, 18:00

La orele de fizică din şcoală, am fost învăţaţi că orice obiect care are o densitate mai mare decât apa se scufundă. Oamenii de ştiinţă ne demonstrază că există o excepţie de la această regulă: materialul cu cea mai închisă culoare de până acum – ,,Vantablack”. 

În videoclipul pe care vi-l prezentăm mai jos, cercetătorii din cadrul companiei britanice Surrey Nanosystems ne arată modul în care materialul produs de ei în anul 2014 poate face un disc din aluminiu să plutească într -o cadă umplută cu apă. În materialul video putem observa cum obiectul din aluminiu poate pluti deasupra apei, datorită proprietăţii hidrofobe a învelişului realizat din Vantablack. Mai mult decât atât, atunci când discul este scos din apă, ele este complet uscat. 

Sursa:youtube.com/Surrey NanoSystems
 
Vantablack este un material realizat din milioane de nanotuburi de carbon, al căror diametru variază între 20 de nanometri şi 50 de microni. Potrivit specialiştilor din cadrul Surrey Nanosystems, o suprafaţă de doar 1 cm pătrat ar conţine aproximativ 1000 de milioane de nanotuburi de carbon.
 
În anul 2014, inginerii britanici susţineau că au lansat materialul cu cea mai închisă culoare de până acum. Specialiştii spuneau atunci că Vantablack ar putea absorbi lumina propagată asupra sa în proporţie de 99,965%, ceea ce înseamnă că linia sa de contur este practic invizibilă pentru ochiul uman.
 
În luna martie a acestui an, aceeaşi echipă de cercetători a reuşit să creeze un material mult mai închis la culoare faţă de Vantablack. Oamenii de ştiinţă susţineau că, în lume, nu există un spectrometru suficient de performant pentru a măsura lumina pe care acest material o absoarbe. 
 

 
Sursa:youtube.com/Surrey NanoSystems
 
Motivul pentru care Vantablack poate susţine discul de aluminiu la suprafaţa apei se datorează energiei foarte scăzute de la nivelul suprafaţei materialului. De asemenea, după cum ni se spune în videoclip, discul din aluminiu poate pluti datorită structurii unice pe care o are produsul considerat a avea cea mai închisă culoare obţinută vreodată. 
 
Sursa: sciencealert.com

Vă mai recomandăm şi: Cel mai negru material inventat vreodată, aproape invizibil pentru ochiul uman, a fost conceput de cercetătorii britanici

                                             Cel ”mai negru” material e istorie. A fost inventat altul cu o culoare mult mai închisă – VIDEO

                                              Un nanomaterial revoluţionar îşi poate schimba starea de agregare la atingerea unui buton