Home » Știință » Astronomii italieni au descoperit noi dovezi care ar putea rezolva MISTERUL apariţiei găurilor negre supermasive

Astronomii italieni au descoperit noi dovezi care ar putea rezolva MISTERUL apariţiei găurilor negre supermasive

Astronomii italieni au descoperit noi dovezi care ar putea rezolva MISTERUL apariţiei găurilor negre supermasive
Publicat: 26.05.2016
Prima teorie referitoare la existenţa găurilor negre supermasive a fost publicată de astronomii britanici Donald Lynden-Bell şi Martin Rees, în anul 1971.

Găurile negre supermasive sunt considerate a fi unele dintre cele mai impresionante structuri existente în Univers. De la formularea primelor teorii referitoare la activitatea lor, la începutul anilor ’70, şi până acum, astronomii au încercat să afle cum au ajuns acestea să aibă dimensiuni atât de mari, încât pot fi echivalate cu cea a sistemului nostru solar. 

În încercarea de a descifra acest mister, au fost formulate două teorii: găurile negre supermasive au avut de la început dimensiuni gigantice sau au fost mult mai mici, dar s-au dezvoltat ulterior cu viteze atât de mari încât au depăşit toate barierele impuse de legile fizicii. Acum, se pare că datorită unor rezultate obţinute cu ajutorul telescopului spaţial Hubble, astronomii americani au reuşit să ofere o explicaţie ştiinţifică pertinentă. 

Până în momentul de faţă, cercetătorii au descoperit numeroase obiecte cosmice având mase de 100.000 de ori mai mare decât cea a Soarelui, care s-ar fi putut afla la baza procesului de creare a găurilor negre supermasive. Dintre toate aceste structuri, specialiştii vor trebui să găsească un obiect suficient de mare pentru a forma o gaură neagră. 

Deşi iniţial, era luată în calcul posibilitatea ca găurile negre supermasive să se fi format în urma coliziunii unor structuri de dimensiuni mai mici, prin acumularea unor nori de gaz, cercetătorii au presupus ulterior că ele sunt rezultatul direct al activităţii norilor de gaz. 
 
Pentru a găsi candidaţii ideali care au stat la baza formării găurilor negre supermasive, astronomul Andrea Ferrara şi colegii săi din cadrul Şcolii Normale Superioare din Italia au folosit telescoapele spaţiale Hubble, Chandra şi Spitzer. Căutarea lor s-a finalizat cu rezultate care indică faptul că structurile s-au format din obiecte apărute în urma autodistrugerii unor nori gigantici de gaze. 
 
Simulările computerizate au arătat că, dacă o gaură neagră supermasivă s-ar fi format dintr-un asemenea nor de gaz, ea ar fi putut depăşi stadiile iniţiale de creştere, ceea ce ar putea explica modul în care aceste structuri cosmice au putut să aibă mase atât de impresionante la doar 1 de miliard de ani după declanşarea Big Bang-ului.
 
Deocamdată, specialiştii italieni spun că este prea devreme pentru a spune cu siguranţă că aceşti nori de gaz au dat naştere unora dintre cele mai mari obiecte din Univers. Cu toate acestea, rezultatele obţinute arată că suntem cu un pas mai aproape de a elucida misterul apariţiei găurilor negre supermasive. 
 
Echipa intenţionează acum să efectueze o serie de teste folosit raze X şi unde infraroşii, pentru a verifica dacă gazele care au stat la baza formăii găurilor negre au şi alte proprietăţi. ,,Descoperirea noastră, în cazul în care este confirmată, ar explica modul în care au apărut aceste găuri negre gigantice”, susţine Fabio Pacucci, unul dintre membrii echipei de cercetare italiene.
 
 
 
                                            Universul nostru se află într-o gaură neagră?
 
                                             A fost observată o gaură neagră în timp ce face ,,indigestie”
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase