„Creşterea crizei globale cauzate de virusul Zika ne-a stimulat să elaborăm noi tehnologii şi să le folosim pentru a crea un aparat care poate diagnostica un pacient cu Zika în mai puţin de trei ore”, spune biologul James Collins de la Harvard.
Tehnica este bazată pe un sistem anterior descoperit de Collins şi coechipierii săi pentru a diagnostica Ebola şi nu numai – ei pot detecta alţi viruşi ARN, precum SARS (Sindromul Acut Respirator Sever), pojarul, gripa, hepatita C şi febra West Nile.
Una dintre provocările detectării Zika este că virusul apare în concentraţii extrem de scăzute în sânge, urină şi salivă. Ca să treacă peste acest obstacol, noul sistem mai întâi amplifică mostrele ARN. Odată ce virusul este amplificat, senzorul îşi schimbă culoarea dacă este o potrivire, deci aparatul poate spune dacă mostra conţine Zika sau nu.
Ce este încurajator despre dispozitivul de diagnosticare nu e doar că pare a fi o metodă ieftină şi de efect pentru a recunoaşte Zika rapid. Cei care au descoperit asta – un grup format din cercetători care lucrează la şapte universităţi diferite din Statele Unite şi Canada – şi-au unit rapid resursele (în doar şase săptămâni) ca să găsească soluţia.
Cu atâtea veşti proaste pe care le auzim despre Zika, este plăcut să putem oferi câteva noutăţi pozitive despre acest subiect.
„Suntem un grup de academicieni nepregătiţi pentru asta, dar am lăsat totul şi ne-am unit forţele”, spune Collins. „O echipă din industrie sau un laborator guvernamental, pregătit să facă asta, poate avea rezultatul în mai puţin de o săptămână. Ăsta e potenţialul platformei biologice.”
Sursa: Science Alert