Motorul cu combustie internă a fost inventat de inginerul german Nikolaus August Otto.
În cazul în care ştiţi puţină fizică, câte ceva despre maşini sau poate ambele, sunteţi familiarizaţi cu ideea că motoarele cu cobustie internă funcţionează prin arderea oxigenului şi a substanţei folosite ca şi combustibil. În urma acestui proces, este creată o forţă care determină acţionarea pistoanelor şi punerea în mişcare a roţilor.
Acest concept se aplică tuturor autoturismelor prevăzute cu motoare cu combustie internă. Cu toate acestea, unele automobile sunt mai rapide decât altele. Prin urmare, cum se explică faptul că maşinile de Formula 1 pot atinge viteze atât de mari în timpul competiţiilor? Oamenii de ştiinţă americani ne oferă răspunsul.
Într-un nou episod postat pe canalul de YouTube ,,Honda Racing F1″, inginerul Jimmy de Ville şi prezentatorul Greg Foot ne prezintă explicaţia lor în mai multe secvenţe derulate cu încetinitorul. Şi, pentru că nu este suficient de distractiv, ei ne oferă o demonstraţie de măiestrie a modului în care funcţionează un grup de turbosupraalimentare, lansând o rachetă realizată dintr-o sticlă de plastic.
Sursa:youtube.com/Honda Racing F1
Specialiştii ne recomandă să nu reproducem acasă experimentul pe care ei l-au realizat.