Descoperirea care explică apariţia oamenilor

09 05. 2016, 13:00

Un studiu publicat în revista „Science” dezvăluie informaţii despre fragmentele remarcabile scoase la iveală de cercetători. Aceştia au arătat că fosilele aparţin unui număr de şase specii dispărute de primate, care până acum nu au fost cunoscute lumii academice. Oamenii de ştiinţă citaţi de Reuters arată că patru dintre ele seamănă cu lemurienii din Madagascar, una este similară primatelor nocturne cu ochii mari, specie localizată în Filipine, iar o alta se apropie ca aspect de maimuţe.

În Asia îşi au originea şi primatele antropoide, cele mai vechi rămăşiţe datând de acum 45 de milioane de ani. Abia mai târziu, însă, cu aproximativ 38 de milioane de ani în urmă, unele dintre aceste exemplare au migrat în Africa, dar ele nu s-au concretizat în evoluţii către specia umană decât la circa 200.000 de ani de la acest moment.

Este interesant, însă, de văzut de ce, dacă antropoidele au apărut mai întâi în Asia, maimuţele şi oamenii s-au dezvoltat în cu totul alte părţi ale lumii. Răspunsul vine de la paleontologul Xijun Ni, cercetătorul în cadrul Institutului de Paleontologie a Vertebratelor şi Paleoantropologie, care aparţine de Academia Chineză de Ştiinţe.

Pe scurt, specialistul descrie că răspunsul la aceste întrebări este chiar marea glaciaţiune de acum 34 de milioane de ani, un moment-cheie în evoluţia primatelor. Dacă înainte ca temperaturile să scadă specia era dominată de antropoide, mai târziu aceasta a fost compusă în mare parte din primate asemănătoare lemurienilor, maimuţele fiind mult mai rare. 

Citeşte continuarea pe gandul.info

Vă mai recomandăm şi: Spatiul “locativ”, determinant pentru evolutia speciilor

                                        Marele MISTER al ”limitei evolutive” a vieţii a fost rezolvat. De ce codul nostru genetic s-a oprit din evoluţie

                                            Cicatricele evoluţiei umane