Sunetul produs de craniu ar putea ajuta la autentificarea în mediul online, înlocuind parola
Deşi pentru realizarea experimentului a fost folosit un eşantion de 10 subiecţi, noul sistem a fost capabil să identifice utilizatorul în 97% din cazuri, bazându-se doar pe sunetul produs de craniu.
Pentru ca măsurarea vibraţiei să fie realizabilă este necesar un set de căşti, iar în acest moment, cercetătorii lucrează la un astfel de dispozitiv, ce va semăna cu ochelarii Google.
Eventual, întregul proces tehnologic ar putea fi incorporat în smartphone-uri, aşa că simpla poziţionare a telefonului la ureche, exact cum se face în timpul unei convorbiri telefonice, este suficientă pentru identificarea utilizatorului.
Noul sistem este intitulat „SkullConduct” şi are în componenţă diverse soluţii biometrice de securitate aflate în dezvoltare, incluzând una care utilizează recunoaşterea după modelul venelor şi undelor cerebrale.
„Dacă sunt înregistrate, schimbările în semnalul audio pot reflecta anumite trăsături specifice ale capului utilizatorului”, au explicat cercetătorii.
„Din moment ce structura capului uman include diferite părţi precum craniu, ţesuturi, cartilaje şi fluide, iar compoziţia acestor componente şi locaţia lor diferă de la utilizator la utilizator, sunetul produs de craniu poate fi diferit, de asemenea”, au adăugat aceştia.
Există câteva obstacole de rezolvat, înainte ca prototipul să fie viabil pentru comercializare, cel mai important fiind blocarea sunetelor de fundal, care pot altera identificarea vibraţiei craniului.
Echipa de cercetători de la Universitatea din Stuttgart, Universitatea din Saarland şi Institutul de Informatică Max Planck, va prezenta mai multe detalii despre „SkullConduct” la o conferinţă pentru Interacţiunea Calculator-Om, luna viitoare, în California.
Sursa: Mediafax