Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, familiarizarea unei persoane cu un obiect, în special, cu literele alfabetului, va influenţa trăsăturile pe care le observă.
Studiind modurile diferite prin care oamenii percep un alfabet, cercetătorii au descoperit că expertiza ajută la sortarea caracteristicilor neînsemnate, lăsând novicii să privească literele ca fiind ceva mai complex.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins au analizat răspunsurile a 50 de participanţi care au fost rugaţi să stabilească dacă perechile de litere arabe erau diferite sau identice.
Participanţii au fost repartizaţi în grupuri a câte 50 de persoane, dintre care 25 erau experţi în arabă, iar alţi 25 nu cunoşteau limba.
Cercetătorii au arătat participanţilor 2.000 de perechi de litere, măsurând viteza de răspuns şi acurateţea răspunsului. Novicii au subliniat diferenţele mai repede, în timp ce experţii au fost mai precişi în selecţiile lor. Odată ce literele deveneau mai complexe, timpul de decizie s-a lungit pentru începători. Iar pentru experţi s-a scurtat. În ce priveşte literile cu mai multe caracteristici complexe, inclusiv curbe orizontale şi linii, experţii au fost mai buni în a face distincţii.
„S-ar putea crede că sistemul vizual de bază ar fi cel care ar putea detecta caracteristicile literelor diferite, chiar dacă nu cunoşti o limbă. Dar asta nu e cazul. Ceea ce ştii afectează modul în care vezi lucrurile”, a declarat autorul principal al studiului Brend Rapp, profesor la Departamentul de Ştiinte Cognitive.
Cercetătorii au analizat aceste rezultate folosind gruparea ierarhică, sortând literele care păreau similare pentru începători şi experţi.
„Când devii expert în citirea unui alfabet, ceva se schimbă. Sistemul tău vizual percepe aceleaşi lucruri aşa cum o face un începător? Noi spunem că NU. Dacă eşti expert, lucruri care par complexe pentru un novice, vor fi mai simple pentru tine”, a declarat Wiley.
Cercetătorii explică faptul că experţii sunt influenţaţi de alţi factori, non-vizuali, inclusiv numele literelor, modul în care sunt scrise sau modul în care se pronunţă.
Sursa: Mail Online
Vă recomandăm şi aceste articole: