Mai mult, un studiu recent a descoperit că acidul salicilic, ingredientul activ din aspirină, blochează o proteină care afectează celule nervoase, în boli precum Alzheimer şi Parkinson, informează CSID.
„Este prea devreme să afirmăm că aspirina poate proteja organismul de boli neurodegenerative, precum Alzheimer, Parkinson sau Huntington”, este de părere Daniel Klessing, professor la Boyce Thompson Institue şi Cornell University, sub îndrumararea căruia a fost realizat studiul.
„Deşi rezultatele studiului nostru oferă mari speranţe în ceea ce priveşte un posibil tratament pentru bolile neurodegenerative, este nevoie de studii aprofundate în acest domeniu”, a adăugat Klessing. În plus, autorul studiului afirmă că un compus derivat din acidul salicilc ar părea a fi mai eficient şi mai sigur decât aspirina.
Cât de sigură este aspirina pentru sănătate
Conform CSID, întrebările legate de siguranţă se află de mult timp în centrul dezbaterilor din jurul aspirinei, chiar şi în cazul bolilor cardiovasculare. Cea mai îngrijorătoare calitate a aspirinei ţine de faptul că poate cauza sângerări în tractul digestiv superior, mai exact în stomac şi în creier. Înaintarea în vârstă măreşte acest risc.
Autorităţile sanitare americane recomandă aspirina pentru persoanele de peste 50 de ani pentru a se proteja de bolile cardiovasculare, dar şi în cazul cancerului colorectal. Tratamentul este recomandat specific persoanelor cu vârsta cuprinsă între 50-69 de ani care prezintă riscuri de minim 10% de a suferi un accident cerebral sau infarct pe o perioadă de 10 ani. Dar medicii nu recomandă administrarea de aspirină doar pentru a reduce riscul cancerului colorectal.
„În cazul pacienţilor care urmează un tratament cu aspirină pentru boli cardiovasculare, prevenţia împotriva cancerului colorectal este un beneficiu în plus”, a declarat Andrew Chan, gastroenterologist la Spitalul din Massachusetts.
În luna iunie a fost publicat primul studiu care a descoperit că acidul salicilic poate bloca o proteină care cauzează inflamaţii corelate cu anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul colorectal şi mesothelioma, o formă rară de cancer declanşata de inhalarea azbestului.
Pericolul consumului mare de aspirină
Persoanele care nu au un istoric al bolilor cardiovasculare sunt în centrul dezbaterii în ceea ce priveşte tratamentul preventiv cu aspirină.