A fost creat compusul solid care se restabileşte după ce a fost deformat. FOTO+VIDEO

13 01. 2016, 20:00
Acesta are un număr de proprietăţi uimitoare, inclusiv capacitatea de a se auto-reface, se aduna singur înapoi după ce a fost împărţit în două părţi şi a-şi reface forma iniţială după ce a fost comprimat.
 
Materialul, numit SAC (ce înseamnă compusul care se auto-adaptează), este compus dintr-un amestec de bile lipicioase de cauciuc de numai câţiva microni, care se interconectează creând o matrice solidă. Compusul este capabil să se auto-reface în mod repetat, atunci când este strivit sau împărţit. El se comportă la fel ca un burete, recăpătându-şi forma sa iniţială după ce a fost deranjat. Spre deosebire de materialele cu capacităţi de auto-refacere similare, care aveau proprietăţi mai mult ca de lichide, SAC este solid.
 
 
„Ne-am dorit un material biomimetic, care datorită structurii sale interioare ar putea să-şi schimbe forma, să se adapteze la stimulii externi”, a declarat Alin Cristian Chipara, unul dintre cercetătorii de la Universitatea Rice. 
 
Soluţia a fost să se amestece doi polimeri cu un solvent. Atunci când amestecul este încălzit, solventul se evaporă, lăsând o masă poroasă cu sfere vâscoase. Bulele sunt compuse din fluorură de poliviniliden (PVDF) şi sunt acoperite de un strat vâscos de polidimetilsiloxan (PDMS).
 
 
„Mostra nu lasă impresia că conţine lichid. E foarte diferit de un gel. Acest material nu este chiar maleabil. E mai mult ca un cub de zahăr pe care-l puteţi comprima destul de mult şi cel mai frumos lucru este că el va reveni la forma iniţială”, a declarat cercetătorul  Jun Lou.
 
Cercetatorii spun că SAC este uşor de fabricat, iar raportul dintre solid şi lichid al amestecului final poate fi optimizat în funcţie de modul în care se doreşte să se comporte compusul.
 
La testare, SAC a demonstrat o creştere de 683 la sută în modulul de stocare – un parametru folosit pentru a caracteriza comportamentul de auto-rigidizare. Potrivit echipei, acesta este mult mai mare decât cel raportat pentru compuşii solizi şi alte forme de agregare sau materiale.
 
 
Potrivit oamenilor de ştiinţă, SAC ar putea fi utilizat într-o gamă largă de aplicaţii, inclusiv pentru materiale biocompatibile pentru ingineria de ţesuturi . 
 
Sursa: Science Alert