Drona Ehang 184 poate fi folosită pe post de elicopter pe o distanţă de până la 16 km, în circa 23 de minute de zbor. Ehang 184 ar trebui să fie capabil să detecteze obstacole foarte mici, cum ar fi liniile de înaltă tensiune sau cablurile împrăştiate de furtuni. Persoana din interiorul ei, a cărei greutate maximă ar trebui să fie de 100 kg, nu trebuie să o piloteze, doar introduce destinaţia şi se poate bucura de zbor.
În plus, elicele care se pot plia îi permit dronei să poată fi „parcată” în siguranţă pe un singur loc, la fel ca un automobil.
Reprezentanţii companiei afirmă că în acest fel vehiculul este mai sigur deoarece se elimină ”cea mai periculoasă parte a modurilor de transport standard – erorile umane”.
Acest lucru înseamnă, de asemenea, că pasagerul este neajutorat în cazul în care sistemul se defectează, însă reprezentanţii companiei afirmă că au un sistem de rezervă pentru astfel de situaţii. Totodată, aceştia consideră că Ehang 184 poate fi folosită în situaţii de urgenţă, unde intervenţia cu un alt mijloc ar dura foarte mult din cauza şoselelor aglomerate.
Ehang, compania fondată în 2014, a strâns din finanţări circa 50 de milioane de dolari. Reprezentanţii ei afirmă că drona 184 reprezintă viitorul transportului personal
Chinezii nu vor putea testa drona în SUA, din cauza legislaţiei foarte stricte, însă afirmă că primele modele ar urma să fie livrate în ţara lor în câteva luni. Chinezii nu au prezentat la CES, însă, nicio imagine video care să dovedească că drona poate zbura cu un om în interiorul ei. Drona ar urma să coste între 200.000 – 300.000 de dolari.
Surse: The Verge, IBTimes, Tech Crunch