Cercetătorii Institutului de Cercetare Nucleară, din cadrul Universităţii de Stat din Belarus, au conceput un material extrem de uşor, care va fi folosit pentru acoperirea suprafeţelor de metal ale avioanelor, făcându-le invizibile pe radar. Noul înveliş al aeronavelor va fi realizat din sfere microscopice de zahăr carbonizat, grupate în straturi hexagonale. Forma aleasă imită structura ochiului unei muşte.
Sferele au capacitatea de a absorbi radiaţiile cuprinse în intervalul 26-37 de gigaherţi, caracteristic benzii de potasiu. Această frecvenţă este folosită în momentul de faţă de către radarele militare, dar şi de cele ale poliţiei. Materiale similare sunt folosite în momentul de faţă ca învelişuri pentru ecranele computerelor sau ale smartphone-urilor.
Conform declaraţiilor oamenilor de ştiinţă, noul material este invizibil pe radar, deoarece suprafaţa lui nu reflectă lumina. Drept urmare, aeronavele ale căror caroserii prezintă acest înveliş vor apărea în cadrul sistemelor de detectare sub forma unor imagini neclare.
În ceea ce priveşte fabricarea noului tip de material, sunt importante atât dimensiunile biopolimerilor, cât şi aranjarea acestora. În acest sens, oamenii de ştiinţă au conceput polimeri prezenţi pe lungimi de undă de aproximativ 6 mm. Astfel de lungimi nu pot fi detectate de sistemele radar.
De asemenea, aranjamentul poilmerilor este deosebit de important. Aceştia sunt grupaţi în straturi hexagonale, imitând structura ochilor unei muşte. Este cunoscut faptul că ochii acestei insecte au o capacitate impresionantă de a absorbi lumina, dându-i posibilitatea de a evita prădătorii care îi ies în cale.
Materialul revoluţionar creat de cercetătorii bieloruşi constă dintr-o combinaţie de plastic biopolimer şi sucroză, un zahar obţinut foarte uşor din surse naturale. Cele două substanţe sunt prelucrate printr-un proces denumit pirolizare. Prin intermediul acestuia, plasticul procesat se transformă în gaz, iar zaharul în carbon. Sunt obţinute, astfel, sfere microscopice de carbon, care sunt supuse unui nou tratament de pirolizare, în urma căruia rezultă un material cu aspect sticlos.
Cu ajutorul sferelor de carbon, oamenii de ştiinţă bieloruşi au structurat materialul sub forma unui strat cu contur hexagonal. Specialiştii au declarat că acesta este primul material antireflectant capabil să absoarbă complet microundele.
Sursa: Mail Online