Folosind informaţiile transmise de telescopul Chandra, aparţinând Agenţiei Spaţiale Americane, astronomii au descoperit o gaură neagră, localizată în centrul galaxiei NGC 5195, la doar 27 de ani lumină faţă de Terra. Observaţiile au scos la iveală faptul că obiectul astronomic idetificat emite unde de gaz, care absorb materia din apropiere.
Pe parcursul cercetărilor, oamenii de ştiinţă au identificat doi curenţi de emisie, propulsaţi din interiorul găurii negre. Galaxia localizată de astronomii americani se află în faza de tranziţie a fuziunii cu o altă galaxie, NGC5194, cunoscută şi sub denumirea de The Whirpool, datorită formei spiralate pe care o are.
În momentul efectuării observaţiilor, cercetătorii din cadrul Observatorului Naţional Kitt Peak, SUA, au descoperit o zonă în interiorul găurii negre din care era emis hidrogen sub formă de gaz. Particulele au putut fi identificate datorită temperaturii scăzute pe care substanţa o avea.
De asemenea, oamenii de ştiinţă au aflat că găurile negre nu doar absorb materia prezentă în imediata lor vecinătate, ci şi expulzează particule. Acest fenomen ar putea explica incapacitatea unor galaxii de a se mări în dimensiuni. Totodată, prin intermediul acestui proces este posibilă conturarea unor noi teorii referitoare la modul în care apar şi se dezvoltă unele corpuri cereşti.
Cercetări similare au arătat că galaxiile aflate în expansiune, cum este Calea Lactee, prezintă în structura lor găuri negre, care emit, dar şi absorb materie. Drept urmare, oamenii de ştiinţă presupun că praful cosmic emis de găurile negre ar putea sta la baza formării unor noi stele.
Sursa: thecalifornicapost.com