Uită-te atent în centrul animaţiei. Ai observat ceva neobişnuit? În afară de o posibil stare de greaţă, graficul crează un fenomen neaşteptat - orbire. Acesta nu e un motiv de îngrijorare, e doar mintea ta care-ţi joacă feste.
Pe măsură ce te concentrezi tot mai mult pe punctul de mijloc, în timp ce grila se roteşte, cele trei puncte galbene de la extremităţi vor începe să dispară. Iar dacă-ţi mişti privirea de la punctul verde din centru, punctele galbene vor reapărea. Fenomenul se numeşte „orbire indusă de mişcare”.
Punctele galbene, de fapt, nu dispar. E doar un mod neobişnuit în care creierul nostru percepere mişcarea. În timp ce acest fenomen seamănă mult cu o orbire temporară, acest lucru, de fapt, este o eroare a sistemului de procesare vizuală.
Studiul realizat la Universitatea Yale (SUA) sugerează că orbirea indusă de mişcare poate fi o modalitate de a separa stimulii de ansamblu de potenţialele lucruri importante sau lucruri care ne pot provoca daune. Cercetătorii de la Yale, Joshua J. New şi Brian J. Scholl, au constatat că orbirea indusă de mişcare nu este un eşec, ci mai dregabă un răspuns funcţional ce acţionează ca ”logica percepţiei”.
”Orbirea indusă de mişcare (motion-induced blindness-MIB ) este un stimul care poate dispărea şi reapărea atunci când este prezentat cu un model de mişcare”, au notat cercetătorii în studiul lor.
„Acest lucru se poate întâmpla de nenumărate ori, chiar dacă persoana este în cunoştinţă de cauză despre acest efect. Din acest punct de vedere, MIB este un rezultat adaptiv al unei inferenţe inconştiente. În acest fel, cadrul perceptual-scotom pentru MIB şi tipul de proces inferenţial inconştient sunt cele care explică şi multe alte forme de procesare vizuală”, citează studiul de la Universitatea Yale.
Punctele de cercetare anterioare au abordat patru puncte de reper pentru orbirea indusă de mişcare: competiţia atenţiei, rivalitate intermisferică, adaptarea limită şi completarea suprafeţei. Din aceste perspective, MIB este abordată ca un eşec al procesării vizuale ce apare ca urmare a atenţiei supraîncărcate sau a hiperstimulării senzoriale.