Cât de ”periculoase” sunt filmele de groază? Efectele necunoscute pe care le au asupra ta, dezvăluite de cercetători – VIDEO
Cercetătorii olandezi, care au stabilit că stările de frică şi groază pot coagula sângele, au mai explicat că acest fenomen reprezintă un beneficiu evolutiv. Această capacitatea a organismului de a coagula sângele poate pregăti organismul pentru o eventuală pierdere de sânge în stări extreme sau în cazul situaţiilor care pun viaţa în pericol.
Pentru studiu au fost recrutaţi 24 de voluntari, perfect sănătoşi, cu vârsta de până la 30 de ani: studenţi, absolvenţi şi angajaţi ai Centrului Medical Universitar Leiden. 14 voluntari au vizionat iniţial un film horror, iar după un film educaţional fără ameninţări sau pic de groază, iar restul de 10 voluntari au vizionat aceleaşi filme doar că în ordine inversă.
Vizionarea filmului de groază „Insidios” din 2010 a ridicat nivelul Factorului VIII cu o medie de peste 11 IU / dl (Unitate Internaţională / decilitru) fapt care creşte riscul de tromboză venoasă sau de formare a cheagurilor de sânge.
Sursa foto: youtube/Insidios
Nivelul de agent de coagulare a crescut la 12 participanţi (57 %) în timpul vizionării filmului de groază şi numai la 3 participanţi (14 %) în timpul filmului educaţional „A Year In Champagne”. Nivelul Factorului VIII a început să scadă la 18 participanţi (86 %) în timpul filmului educaţional şi la numai 9 participanţi (43 %) în timpul filmului de groază.
„Creşterea nivelului Factorului VIII până la 11.1 UI / dl a fost asociată cu anxietatea acută. Această descoperirie ar putea fi foarte relevantă pentru cerectările clinice: fiindcă fiecare creştere cu 10 UI / dl a Factorului VIII este asociată cu 17 % creştere a riscului de tromboză venoasă”, a declarat doctorul Banne Nemeth.
Filmele au fost vizionate mai mult de o săptămână, în acelaşi timp al zilei şi într-un mediu confortabil şi relaxant. Sesiunea de vizionare a filmelor a durat aproximativ 90 de minute. Înainte şi după fiecare film au fost colectate probe de sânge pentru analizale indicatorilor specifici care determină activitate de coagulare a sângelui.
După aceasta, fiecare participant a evaluat propriul sentiment de frică experimentată, folosind o scară de la 0 (nici o teamă) la 10 (cea mai groaznică şi frică imaginabilă). Participanţii, de asemenea, au raportat dacă au mai văzut acest film şi au completat un chestionar despre stilul de viaţă şi genul de filme favorite.
Filmul de groază a fost perceput ca fiind mai înfricoşător decât filmul educaţional, cu o diferenţă medie de 5,4 în scorurile de rating al anxietăţii.
„Mecanismul biologic care stă la baza declanşării de teamă acută, asociat de noi cu o creştere a activităţii de coagulare, trebuie încă crecetat. La adulţii tineri şi sănătoşi, vizionarea de filme ”care îţi îngheaţă sângele în vene” este asociata cu o creştere a Factorului VIII – coagulantul de sânge fără, însă, a forma tromboze”, a precizat Nemeth.
Sursa: The Telegraph