Cercetătorii Agenţiei Naţionale Spaţiale Americane au realizat mai multe observaţii cu ajutorul telescoapelor Hubble şi Spitzer. Cele două dispozitive i-au ajutat pe astronomi să identifice motivul pentru care zece dintre exoplanetele din apropierea lui Jupiter au pe suprafaţa lor o cantitate de apă mult mai redusă decât se credea până în momentul de faţă. Cele zece exoplanete sunt: WASP-12b, WASP-6b, WASP-31b, WASP-39b, HD189733b, HAT-P-12b, WASP-17b, WASP-19b, HAT-P-1b, HD209458b.
Se consideră că în sistemul nostru solar există peste 2000 de exoplanete, care orbitează în jurul unor corpuri cereşti de dimensiuni semnificative. Aceşti aştri au o structură formată în mare parte din gaze şi nu dintr-un material solid, aşa cum se întâmplă în cazul Terrei. Cel mai important exemplu de planetă gazoasă este Jupiter.
Astronomii americani au studiat exoplanetele aflate în proximitatea lui Jupiter şi au identificat motivul pentru care apa nu este atât de prezentă în galaxia noastră pe cât se credea. Rezultatele cercetărilor au arătat că tocmai apropierea de gigantul gazos Jupiter face ca temperatura exoplenetelor studiate să fie extrem de ridicată. Drept urmare, gheaţa de pe suprafaţa exoplanetelor se topeşte, iar apa rezultată se evaporă într-un timp foarte scurt.
Studiul cercetătorilor NASA s-a concretizat prin întocmirea celui mai vast catalog cu informaţii despre atmosferele exoplanetelor din interiorul Căii Lactee. Conform descrierilor făcute în cadrul acestui volum, fiecare dintre corpurile cereşti realizează o orbită orientată spre planetele în apropierea cărora se află. În timpul acestui tranzit, unele dintre planete emit o lumină mai puternică decât celelalte, iar fasciculele vizibile pot fi studiate de astronomi, pentru a identifica tipul atmosferei anumitor exoplanete.
Deşi observaţiile au fost realizate cu ajutorul telescoapelor Hubble şi Spitzer, oamenii de ştiinţă vor mai apela la performanţele unui dispozitiv: Telescopul Spaţial James Webb. Acesta va fi utilizat pentru a obţine informaţii de detaliu referitoare la modul în care au apărut şi au evoluat exoplanetele din sistemul nostru solar.
Sursa: Space Coast Daily