Marea Britanie a scris istorie astăzi: primul astronaut a plecat în spaţiu la bordul unei capsule ruseşti – VIDEO
Racheta lansatoare Soyuz TMA-19M s-a desprins de rampa de lansare la ora 11.03 GMT, începându-şi astfel zborul de şase ore spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), şi a ajuns pe orbita desemnată la 9 minute după decolare.
La bordul capsulei se află rusul Iuri Malacenko, americanul Tim Kopra şi britanicul Tim Peake – supranumit „Major Tim”, care va petrece şase luni la bordul ISS.
Tim Peake, fost pilot în Aviaţia regală a Marii Britanii, a intrat în istorie devenind primul astronaut profesionist britanic.
Pe parcursul misiunii sale la bordul ISS, Tim Peake va efectua numeroase experimente ştiinţifice şi va participa la diverse activităţi educaţionale, concepute pentru a capta şi canaliza interesul tinerilor către ştiinţă.
Conectarea capsulei Soyuz la ISS este prevăzută să aibă loc la ora 17.24 GMT.
Tim Peake este căsătorit, are doi copii şi a fost selectat pentru această misiune de Agenţia Spaţială Europeană (ESA).
De asemenea, el plănuieşte să rămână în istorie şi prin faptul că „va alerga” din spaţiu la Maratonul de la Londra din 24 aprilie 2016. El intenţionează să parcurgă 42,1 kilometri pe o bandă de alergare amplasată la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, pe 24 aprilie, în aceeaşi zi în care peste 37.000 de alergători vor participa la Maratonul de la Londra.
Astronautul britanic va alerga pe bandă şi viteza sa va fi urmărită, iar o aplicaţie de pe iPad-ul său îi va arăta străzile din Londra, ca şi cum acesta s-ar afla în cursa de pe Pământ. Pentru a combate starea de imponderabilitate, Tim Peake va purta în timpul maratonului un echipament care îl va ajuta să stea fixat pe banda de alergare.
Tim Peake a mai alergat la Maratonul londonez în 1999, pe care l-a încheiat după 3 ore şi 18 minute.
La bordul staţiei se află în prezent comandantul ISS, astronautul american Scott Kelly, şi cosmonauţii ruşi Mihail Kornienko şi Serghei Volkov.
ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.
ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.
Sursa: Mediafax