Decizia cercetătorilor reuniţi în Statele Unite înseamnă că manipularea genetică a ADN-ului uman este permisă în scop ştiinţific, nu însă şi pentru crearea de copii modificaţi genetic.
Regula va fi în vigoare atâta timp cât există probleme etice şi de siguranţă legate de această chestiune, spun oamenii de ştiinţă într-o declaraţie comună, după summit-ul internaţional din Washington. Reuniunea a fost organizată de academiile naţionale din Statele Unite, Marea Britanie şi China.
Cercetătorii atrag atenţia că tehnologia folosită pentru modificarea genetică nu este pregătită să fie aplicată în scopuri clinice. „Ar fi un gest iresponsabil să facem asta, atâta timp cât nu sunt rezolvate chestiunile relevante legate de siguranţa şi eficacitatea metodei respective”, declară profesorul David Baltimore, preşedintele comitetului reunit la Washington.
Procedura în cauză le-ar permite cercetătorilor să modifice ADN-ul uman, astfel încât să evite transmiterea unor boli de la părinţi la copil sau să „sporească”, de ce nu, puterile omului.
Savanţii atrag atenţia că există riscul să apară unele erori în procesul de modificare genetică, erori care ar fi apoi moştenite şi greu de îndepărtat.
În plus, dacă unii oameni ar fi programaţi genetic să fie mai puternici, mai capabili decât alţii, s-ar adânci inegalităţile sociale, mai arată declaraţia adoptată la Washington.
Totuşi, va veni o vreme când problemele ce ţin de siguranţă şi etică vor fi rezolvate, iar folosirea acestei tehnologii va trebui luată în calcul, spun oamenii de ştiinţă.
Acesta este un subiect extrem de controversat la nivel mondial. Scepticii se întreabă dacă nu cumva pasul următor este manipularea genetică pentru a obţine copilul perfect. Îi vom putea oare alege pe viitor culoarea ochilor sau a părului? Ori, de ce nu, îl vom putea „programa” încă din eprubetă să devină un mare arhitect sau inginer…
Sursa: RFI