De ce oamenii plâng când ascultă o anumită melodie
Articolul ştiinţific dezvăluie, astfel, că preferinţele muzicale ale oamenilor sunt corelate cu trei mari tipare de gândire. Empaticii (de Tip E) sunt puternic interesaţi de gândurile şi emoţiile persoanelor care îi înconjoară. Sistematizatorii (de Tip S) sunt atraşi în special de ceea ce înseamnă sisteme şi reguli care guvernează lumea în care trăiesc. Cea de-a treia tipologie este cea a Echilibraţilor (de Tip B) şi îi include pe acei oameni care se situează la jumătatea distanţei dintre empatie şi sistematizare.
Citeşte şi Ce efect are muzica asupra oamenilor
Citeşte şi Cum schimbă muzica gustul berii
Cercetările realizate în ultimul deceniu au dovedit că 95% din populaţia Globului poate fi încadrată în una dintre aceste trei grupe şi că această clasificare este într-o corelaţie extrem de strânsă cu personalitatea şi comportamentul uman. De exemplu, poziţionarea într-o anumită categorie poate să sugereze dacă cineva este înclinat să studieze mai îndeaproape ştiinţele exacte sau, dimpotrivă, pe cele umaniste. Mai mult, însă, aceste categorii sunt în strânsă legătură şi cu preferinţele muzicale.
Muzica reflectă tipare de gândire
Studiul realizat la Universitatea Cambridge a scos la iveală faptul că oamenii încadraţi în categoria Empaticilor preferă muzica lentă, profundă, care transmite mesaje de tristeţe sau melancolie şi care îndeamnă la meditaţie, precum cele emanate de baladele rock, de unele piese R&B sau jazz, cum ar fi, de pildă, melodia Come Away With Me cântată de Norah Jones ori Hallelujah, în interpretarea lui Jeff Buckely.
Pe de altă parte, Sistematizatorii preferă ritmuri mai intense, precum cele care transpar din rockul pur, muzica punk sau heavy metal. De asemenea, această categorie preferă şi genurile clasice de mare profunzime intelectuală şi complexitate compoziţională, precum Etude Opus 65 no. 3 de Alexander Scriabin.
Cea de-a treia categorie, Echilibraţii de tip B au fost definiţi drept persoane deschise la nou care agreează melodii dintr-o gamă mult mai variată de genuri.
Extrovertiţii – cei mai talentaţi oameni
Într-un alt studiu care a fost realizat de curând de cercetătorii britanici, se demonstrează că trăsăturile de personalitate ale oamenilor pot să dea lămuriri şi asupra abilităţilor pe care le au aceştia în materie de muzică, indiferent dacă ştiu sau nu să cânte la un instrument. S-a descoperit că, dincolo de pregătirea muzicală, următorul factor care influenţează modul în care oamenii se raportează la muzică este reprezentat de caracteristicile personale.
Oamenii care au demonstrat un grad înalt de deschidere şi viziuni largi au fost cei care s-au dovedit a fi plini de imaginaţie, cu o gamă variată de interese pe toate planurile şi dispuşi să analizeze noi moduri de a gândi şi a încerca să realizeze schimbări în mediul în care trăiesc. La polul opus se situează introvertiţii, cei care sunt mult mai ancoraţi în rutina proprie, preferă lucrurile cunoscute, cele cu care sunt deja obişnuiţi şi tind să se ghideze după valori mult mai convenţionale.
O descoperire interesantă se referă la extrovertiţi, la cei care, în mod normal, sunt extrem de vorbăreţi, asertivi şi în căutarea experienţelor palpitante. Studiul a dovedit că oamenii care se încadrează în această tipologie au, de obicei, un talent remarcabil în ceea ce priveşte muzica. Rezultatele ar putea fi aplicate şi la persoanele care nu au un contact puternic cu zona artistică, însemnând că aceşti oameni au un potenţial foarte mare în materie de performanţă vocală sau instrumentală, dar el este latent, indivizii neavând conştiinţa faptului că acesta există.
Sursa: Gândul