Ingineri din cadrul Universităţii din Texas, SUA, au conceput un dispozitiv cu ajutorul căruia vom putea transforma gesturile pe care le facem în cuvinte. Mecanismul se bazează pe funcţionarea unor senzori, care receptează impulsuri transmise în timpul activităţii muşchilor. Aceste impulsuri sunt transmise apoi către un program capabil să structureze informaţiile sub forma unor cuvinte. Deocamdată, este vorba doar despre limba engleză.
Dispozitivul funcţionează pe baza unor senzori capabili să recepteze informaţii atât de la nivelul încheieturilor, cât şi al muşchilor braţelor. Datele sunt preluate apoi într-un program, care are capacitatea de a converti informaţiile în cuvinte din limba engleză.
Pentru ca dispozitivul să fie funcţional, cercetătorii au dezvoltat un sistem ce poate recunoaşte cuvinte folosite în limbajul de zi cu zi. Acest program se află deocamdată într-un stadiu incipient de dezvoltare, urmând ca, pe viitor, vocabularul disponibil să fie îmbunătăţit prin adăugarea de termeni din diferite domenii de specialitate.
Principalul minus al mecanismului îl reprezintă faptul că acesta trebuie adaptat fiecărei persoane care îl foloseşte. Sistemul de senzori devine eficient doar după ce purtătorul repetă într-un anumit interval de timp gestul pe care vrea să-l transforme în cuvinte. Un astfel de proces poate să dureze chiar şi 30 de minute.
Cercetătorii speră să reducă acest timp de adaptare, intenţionând să-l elimine. În momentul în care acest lucru va fi posibil, dispozitivele vor putea traduce gesturile în timp real.
Sursa: livescience.com