Câmpurile fac parte din structura stelei Sgr A*, localizate în centrul Căii Lactee, mai precis în constelaţia Sagittarius.
„Este foarte important să înţelegem procesul prin care se formează câmpurile magnetice în orizonturile de evenimente din galaxia noastră. Până acum, nimeni nu a putut rezolva acest mister”, a declarat Michael Johnson, cercetător în cadrul Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, SUA. Orizonturile de evenimente reprezintă graniţa spaţiu-timp, în care puterea de absorbţie a unei găuri negre poate afecta materia aflată în apropierea acesteia.
„Până în momentul de faţă, existenţa câmpurilor magnetice din jurul găurilor negre era considerată ca fiind ipotetică. Nimeni nu le-a mai observat până acum. De-abia în ultima perioadă am fost capabili să aducem dovezi referitoare la aceste structuri necunoscute”, a adăugat Shep Doeleman, directorul Observatorului din cadrul MIT.
Sgr A* are o masă de 4 milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui, iar orizontul său de evenimente se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 13 milioane de kilometri pătraţi. Datorită faptului că steaua se află la o distanţă de aproximativ 25.000 de ani lumină faţă de Pământ, astronomii nu pot studia în detaliu structura acesteia. În schimb, orizontul de evenimente al Sgr A* se observă mult mai bine, deoarece acesta este plasat în centrul găurii negre, care emite lumina corpurilor absorbite.
Câmpurile magnetice din apropierea stelei Sgr A* au putut fi detectate cu ajutorul unui sistem de radio-telescoape denumit Event Horizon Telescope. Acest sistem, coordonat din mai multe locuri de pe Terra, a permis astronomilor să studieze în detaliu structura găurilor negre localizate în zona centrală a Căii Lactee.
Sursa: upi.com