Home » Știință » Fericirea trăieşte în acest punct din creier şi ea poate fi ”gândită”

Fericirea trăieşte în acest punct din creier şi ea poate fi ”gândită”

Publicat: 01.12.2015
Fericirea poate fi cel mai important sentiment din viaţa noastră, iar dacă urmăreşti nesfârşit această stare de spirit, poate deveni un soi de viciu.
Fericirea este o experienţă profund subiectivă, influenţată de mediu şi genetică, care are componente atât emoţionale, cât şi cognitive. Când suntem fericiţi, nu doar simţim, ci şi gândim. 
 
O echipă de cercetători de la Universitatea Kyoto, Japonia, afirmă, în urma unui studiu realizat, că regiunea precuneus este mai mare la persoanele fericite decât la persoanele care nu sunt la fel de fericite.
 
În cadrul studiului, neurologii, într-o primă fază, au scanat cu ajutorul RMN creierul a 51 de participanţi, 26 dintre ei de sex feminin. Apoi, participanţii au fost rugaţi să răspundă la trei chestionare comune: Scala Subiectivă a Fericirii, un “cântar” global cu patru elemente ce determină fericirea subiectivă; Scala Intensităţii Emoţionale, care evaluează intensitatea emoţiilor pozitive şi negative, şi Scopul într-un Test de Viaţă.
 
 
Ei au descoperit că mai multă fericire creşte volumul precuneus-ului. Precuneusul este o regiune mai puţin studiată a creierului, situată în cortexul parietal medial, şi ascuns în fisura dintre cele două emisfere cerebrale. Mai mult decât atât, volumul acestuia creşte odată cu creşterea intensităţii emoţionale pozitive şi cu stabilirea certă a scopului în viaţă, pe când intensitatea emoţională negativă şi lipsa unui scop în viaţă face ca precuneusul să fie mai mic.
 
 
„Descoperirile noastre sugerează că precuneusul mediază fericirea subiectivă prin integrarea componentelor emoţionale şi cognitive ale fericirii”, au declarat autorii studiului.
 
Cercetătorii au notat că este posibil ca modul în care au proiectat studiul ar fi putut avea un impact asupra rezultatelor. Prin faptul că au realizat scanarea RMN, în primul rând, există o şansă ca nivelul de fericire să poată fi influenţat (unii participanţi au raportat că RMN-ul nu este tocmai cea mai distractivă procedură.)
 
Asta înseamnă că putem să ne luăm grijile în propriile mâini şi să ne creştem nivelul de fericire prin creier? Se pare că da. „Mai multe studii au aratat că meditaţia poate creşte masa materiei cenuşii din precuneus”, afirmă autorul principal al studiului Wataru Sato.
 
Sursa: Mental floss
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase