În timp ce fermele eoliene sau cele solare produc tot mai multă energie, devenind o importantă sursă de alimentare la nivel mondial, sursele de energie tradiţională, de multe ori, completează sursele regenerabile în timpul golurilor de disponibilitate, pe timp de noapte, spre exemplu, sau în orele de vârf.
Compania canadiană Hydrostor a inventat un sistem de baloane subacvatice, aflate sub presiune, ce ar putea stoca energia regenerabilă până când este nevoie, ceea ce ar putea reduce nevoia de motorină sau gaz ca o sursă calorică alternativă.
Reprezentanţii companiei consideră că această soluţie ar putea conserva energia pentru un timp de două ori mai lung decât cea mai performantă baterie pe care o avem astăzi şi la un cost mult mai mic. Primul experiment a fost, deja, înfiinţat în Lacul Ontario aproape de Toronto în Canada, cu o serie de baloane stabilite la 55 de metri adâncime şi conectate la reţeaua electrică printr-o conductă.
„Aerul comprimat e aici de aproape 40 de ani. Găsirea locurilor pentru a stoca aerul a fost problemă. Acum, căutăm mai mult de o mie de locaţii, deoarece vom folosi presiunea hidrostatică a apei”, a declarat CEO-ul Hydrostor, Curtis VanWalleghem.
Materialul folosit de baloane subacvatice, cunoscute din punct de vedere tehnic drept acumulatoare, este acelaşi folosit pentru a ridica navele scufundate de pe fundul oceanului – aerul comprimat. Aerul comprimat e componenta principală a sistemului: excesul de energie este transformat în aer comprimat prin tehnologiile ce aparţin Hydrostor, în timp ce căldura generată de acest proces este stocată.
Atunci când este necesar, presiunea naturală a lacului este folosită pentru a pompa aer înapoi prin pământ, pornind o turbină şi generând electricitate. Baloane din Lacul Ontario sunt capabile de a stoca suficientă energie pentru a alimenta 330 case, iar dezvoltatorii sistemului spun că capacitatea acestora poate fi uşor extinsă.
„Suntem, acum, axaţi pe comercializarea acestei tehnologii la nivel global pentru a răspândi soluţia noastră ecologică de stocare a energiei spre ţările din întreaga lume. G20 vorbeşte despre reducerea nivelului de combustibili minerali până în 2050. Pentru a face acest lucru, sistemul nostru de energie electrică trebuie doar să depoziteze energia, aşa că nu vom mai avem nevoie de o cantitate atât de mare de motorină şi gaze naturale”, afirmă Curtis VanWalleghem.