Home » Știință » A fost creat materialul care imită fotosinteza şi care ar fi extrem de util oamenilor

A fost creat materialul care imită fotosinteza şi care ar fi extrem de util oamenilor

A fost creat materialul care imită fotosinteza şi care ar fi extrem de util oamenilor
Publicat: 12.11.2015
Cercetători ai Universităţii de Stat din Florida, SUA, au descoperit o metodă prin care pot folosi oxidul de mangan, pentru a capta razele solare. Energia acestora este folosită pentru a crea o reacţie de oxidare, în urma căreia sunt descompuse particule de apă în molecule de hidrogen şi oxigen.

Recţia de oxidare este un rezultat al procesului de fotosinteză, care poate fi folosit de către om, pentru a-şi asigura necesarul de energie electrică.

Noua tehnologie este una sustenabilă în timp, deoarece, în urma producerii de curent electric, nu vor rezulta substanţe dăunătoare pentru mediul înconjurător. În mod normal, energia electrică rezultată în urma arderii hidrogenului cu oxigenul din apă produce o serie de substanţe poluante. În mod contrar, noul material foloseşte razele soarelui pentru a descompune moleculele de apă, obţinându-se astfel particule de hidrogen şi oxigen.

Proiectul care a stat la baza creării noii tehnologii s-a confruntat, încă de la început, cu două mari probleme: trebuia găsit un material care să nu se oxideze la contactul cu apa şi era necesar ca acel material să nu aibă un preţ foarte ridicat.

Materialul găsit a fost oxidul de mangan, organizat sub forma unor straturi. Descompunând respectivele straturi, cercetătorii şi-au dat seama că fiecare dintre acestea poate capta lumina mult mai rapid decât în cazul în care straturile erau ataşate. Acest fenomen se datorează faptului că benzile de oxid de mangan permit penetrarea luminii, dacă sunt folosite în mod individual şi nu sub forma unor straturi.

Astfel, dacă razele solare pot pătrunde direct în fiecare bandă, energia se va depozita mult mai uşor în textura materialului.
Deocamdată, noul tip de material se află la stadiul de experiment. Nu se ştie, încă, dacă vom beneficia prea curând de proprietăţile acestuia sau dacă el va fi la fel de eficient în orice mediu climatic. În momentul de faţă, cercetătorii muncesc la transpunerea proiectului în realitate, pentru a putea fi folosit la scară cât mai largă.

Sursa: Science Alert

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase