Premieră mondială: Bariera care protejează creierul, străpunsă non-invaziv, pentru a trata un bolnav de cancer
Medicii de la Sunnybrook Health Sciences Centre din Toronto au utilizat bule minuscule umplute cu gaz, le-au injectat în fluxul sangvin al pacientului, cu obiectivul de a produce ulterior o serie de orificii temporare în bariera hematoencefalică a acelei persoane.
Un fascicul concentrat de ultrasunete, aplicat asupra craniului pacientului, a făcut ca bulele respective să înceapă să vibreze şi să forţeze trecerea prin acea barieră de capilare, alături de medicamente împotriva cancerului.
Un număr de alţi 6-10 pacienţi vor urma aceeaşi procedură în viitorul apropiat, într-un test clinic.
Experţii consideră că această tehnică experimentală dezvoltată de medicii canadieni de la Sunnybrook Health Sciences Centre este extraordinară, deoarece, graţie ei, specialiştii vor putea să ofere pacienţilor diagnosticaţi cu cancer o serie de medicamente puternice care, altfel, nu ar fi avut efectul aşteptat, pentru că nu ar fi putut să treacă de bariera hematoencefalică.
Aceeaşi metodă non-invazivă ar putea fi utilizată şi împotriva altor boli ale creierului, precum demenţă şi Parkinson.
Însă este nevoie de o serie de studii suplimentare, au precizat cercetătorii canadieni. Testele pe animale au produs anumite rezultate încurajatoare, dar deocamdată nu este clar dacă tratamentul funcţionează în toate cazurile sau dacă acesta produce efecte secundare grave.
Bariera hematoencefalică ţine agenţii patogeni şi toxinele la distanţă de sistemul nervos central. Însă acele straturi de celule strâns lipite între ele, care separă creierul de vasele de sânge, poate fi un impediment major atunci când medicii vor să trimită medicamente către creierele pacienţilor.
Savanţii canadieni au reuşit să provoace orificii temporare în această barieră, asigurând astfel trecerea în cutia craniană a medicamentelor anticancer.
Timp de opt ani, Bonny Hall şi-a ţinut sub control tumoarea cerebrală cu ajutorul medicamentelor, dar, în acest an, medicii i-au spus că tumoarea a început să crească.
Tumoarea respectivă necesita o terapie mai agresivă şi bine ţintită.
Medicii din Toronto au întrebat-o pe această pacientă de 56 de ani dacă dorea să devină prima persoană din lume care va experimenta un tratament ce permite furnizarea de chimioterapie prin penetrarea barierei hematoencefalice.
Pacienta a primit intravenos un cocktail de medicamente anticancer, urmat de o injecţie cu acele microbule, construite pentru a ajunge la bariera hematoencefalică şi pentru a-şi forţa trecerea prin aceasta, după acţionarea fluxului de ultrasunete.
Tomografia cerebrală a sugerat că tratamentul a funcţionat conform planului iniţial.
Medicii vor examina în zilele următoare mici părţi prelevate din tumoarea lui Bonny Hall (extirpată pe cale chirurgicală la o zi după această terapie originală), pentru a afla cât de mult din cocktailul anticancer a reuşit să treacă de bariera hematoencefalică.
Toţi pacienţii care vor participa la testul clinic sunt deja programaţi să suporte intervenţii chirurgicale tradiţionale de extirpare a tumorilor.
Sursa: Mediafax