Oamenii sunt capabili de a se îndrăgosti de ROBOŢI, afirmă cercetătorii japonezi. Cum este posibil – FOTO + VIDEO
Un nou studiu a constatat că oamenii au potenţialul de a fi simpatici cu roboţi, chiar dacă ştiu că aceştia nu au sentimente. Experţii atenţionează că oamenii ar putea dezvolta relaţii nesănătoase cu roboţii şi chiar să se îndrăgostească de ei. Astfel, ideea filmului “Ex machina”, în care un programator se îndrăgosteşte de un droid, nu poate fi considerată una exagerată precum se credea până acum.
Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea Toyohashi de Tehnologie şi Universitatea Kyoto din Japonia. Ei oferă prima dovadă neurofiziologică a capacităţii oamenilor de a empatiza cu un robot.
Descoperirea a fost făcută în urma unor experimente în care cercetatorii au cerut oamenilor să vizualizeze imagini cu mâini robotice umane şi umanoide în situaţii dureroase, cum ar fi “tăierea” cu un cuţit sau foarfece.
“Cred că o societate viitoare ce va include atât oameni cât şi roboţi va fi un model reuşit doar dacă oamenii şi roboţii vor fi prosociali. Empatia adresată roboţilor, precum şi altor oameni poate facilita comportamentele prosociale. Roboţii care ne ajută sau interacţionează cu noi ar trebui să fie empatizaţi”, a declarat co-autorul studiului, Michiteru Kitazaki.
Experţii sunt deja îngrijoraţi că oamenii ar putea dezvolta emoţii şi sentimente pentru roboţi. Luna trecută, eticianul în robotică de la Universitatea De Montfort din Leicester, Kathleen Richardson, şi-a expus îngrijorarea că „sexbots” ar putea afecta grav relaţiile umane. Savantul consideră că acestea vor consolida stereotipurile tradiţionale ale femeilor şi că o relaţie trebuie să fie nimic mai mult decât fizic.
“Tehnologia este inutilă şi nedorită. Roboţi sexuali par a fi un punct tot mai important în industria roboticii, iar modelele care se proiectează, împreună cu rolurile romantice care îi vor fi atribuite, sunt într-adevăr foarte deranjante. Credem că crearea unor astfel de roboţi va distruge relaţiile firave între bărbaţi şi femei, adulţi şi copii, bărbaţi şi bărbaţi şi femei şi femei”, afirmă eticianul britanic, Kathleen Richardson.
“Dat fiind faptul că oameni petrec tot mai mult timp în realităţile virtuale, inclusiv jocuri de noroc online şi social media, relaţiile intime cu androizii ar putea imbunatăţi sănătatea noastră mentală. Dacă realitatea virtuală va deveni mai realistă şi captivantă şi chiar capabilă să imite experienţa sexuală cu un partener uman, nu este exclus că unii vor alege sexul cu un robot. E totuşi mai bine să ai un partener sexual virtual sau robotic decât să nu ai deloc”, afirmă academicianul şi psihologul sexual Helen Driscoll.
Prima aplicaţie pentru a face sex virtual a fost lansată în august în China, numita “Xiaoice”.
Sursa: Mail Online