Bărbatul, care era infectat cu HIV, avea tumori la plămâni care nu erau alcătuite din celule umane, ci din cele ale unei tenii care trăia în corpul său, afirmă cercetătorii.
Acesta este primul caz cunoscut al unei persoane care s-a îmbolnăvit din cauza celulelor canceroase dezvoltate de un parazit care îi infectase corpul.
„Am fost uimiţi când am descoperit acest nou tip de boală – teniile cresc într-o persoană şi fac cancer, care apoi se răspândeşte la gazdă, cauzând dezvoltarea de tumori”, a declarat dr. Atis Muehlenbachs, cercetător şi doctor la un centru pentru prevenirea şi controlul bolilor infecţioase.
Potrivit acestuia, pacientul era infectat cu HIV, care i-a slăbit sistemul imunitar şi a jucat un rol important în dezvoltarea celulelor parazite.
Deşi cazul acestui bărbat este unul extrem de rar, cercetătorii au avertizat că milioane de oameni din lume sunt infectaţi atât cu tenii cât şi cu HIV, „astfel că e posibil să existe mai multe cazuri care să nu fie recunoscute”, afirmă dr. Muehlenbach.
Bolnvul de 41 de ani a mers la doctor după ce s-a confruntat cu febră, tuse şi a pierdut în greutate timp de câteva luni. În urmă cu peste 10 ani, acesta fusese diagnosticat cu HIV, însă nu îşi lua medicamentele pentru acest virus.
Un scan CT a evidenţiat tumori în plămânii şi în noduli săi limfatici, iar biopsiile au scos la iveală celule foarte ciudate. Acestea au fost examinate apoi la microscop, unde s-a constatat că se comportau precum celulele canceroase – se multiplicau rapid şi se înghesuiau. Celulele nu păreau a fi însă umane, fiind de 10 ori mai mici decât cele canceroase obişnuite.
După o serie de teste, cercetătorii au descoperit în tumoarea bolnavului ADN-ul unei specii de tenie, numită H. nana.
Cercetătorii sunt comvinşi că, din cauza faptului că bărbatul era infectat cu HIV, tenia a crescut continuu în corpul său, nefiind atacată de sistemul imunitar. Ulterior, mutaţiile dezvoltate în celulele teniei au făcut ca acestea să devină canceroase.
La 72 de ore după ce oamenii de ştiinţă au determinat cauza tumorilor, bărbatul a decedat.
H. nana este cel mai comun tip de tenie care afectează oamenii, infectând în fiecare moment până la 75 de milioane de oameni din întreaga lume.
Din nefericire, dacă vor apărea şi alţi pacienţi cu aceeaşi boală nemaiîntâlnită până acum, medicii nu sunt siguri care ar fi tratamentul corespunzător.
Medicamentele care tratează tenia ar putea să nu aibă efect şi împotriva celulelor ei canceroase, însă e posibil ca cele care tratează cancerul uman să fie eficiente şi împotriva celulelor canceroase ale parazitului, cred oamenii de ştiinţă.
Sursa: Live Science