Studiul despre noua tehnică medicală va fi prezentat la o conferinţă organizată în această săptămână de National Cancer Research Institute din Marea Britanie.
Terapia foloseşte lipozomii – mici bule de grăsime care transportă diverse substanţe în organism – pentru a elibera medicamente cu rol toxic împotriva tumorilor, atunci când temperatura lor începe să crească.
„Grenadele” microscopice au fost concepute cu scopul de a evita efectele negative ale terapiilor anticancer convenţionale, deoarece medicamentele respective vizează doar tumorile.
Experţii spun că noua tehnologie, care s-a dovedit eficientă în testele pe animale, va reprezenta „Sfântul Graal în nanomedicină”.
Medicii oncologi au dorit să se folosească de abilităţile de transport ale acestor sfere de grăsime, făcându-le să transporte prin organism, în condiţii de siguranţă, diverse medicamente toxice, direct către tumori.
„Dificultatea a fost aceasta: cum să eliberăm acele substanţe atunci când ele ajung la ţintele lor?”, a spus profesorul Kostas Kostarelos, cercetător la Universitatea Manchester, coordonatorul studiului.
Experţii de la Laboratorul de Nanomedicină din Manchester, afiliat universităţii citate, au creat lipozomi impermeabili la apă la temperatura normală a organismului. Dar, atunci cînd temperatura creşte la 42 de grade Celsius, acei lipozomi devin permeabili.
Profesorul Kostarelos spune că anumiţi plasturi termici ar putea fi utilizaţi pentru a încălzi tumorile aflate la suprafaţa corpului, precum cancerele de piele, de cap şi de gât.
Sonde microscopice ar putea la rândul lor să încălzească tumorile din organism. Medicii discută şi despre posibilitatea de a utiliza ultrasunete pentru a încălzi tumorile interne.
În primele teste efectuate pe şoarecii care sufereau de melanom, medicii au constatat o absorbţie masivă a medicamentelor anticancer la nivelul tumorilor, folosind grenadele termice. Tehnica respectivă a determinat o ameliorare în ceea ce priveşte rata de supravieţuire.
Sursa: Mediafax