10 tipuri de fobii mai puţin întâlnite
Vă prezentăm mai jos un top 10 al celor mai puţin întâlnite fobii:
Ablutofobia
Desemnează frica de a face baie. Aceasta se manifestă, în general, în rândul copiilor. Persoanele care suferă de această fobie tind să nu se îmbăieze săptămâni la rând şi sunt anxioşi când vine vorba să vadă o altă persoană făcând acest lucru.
Cromofobia
Este cunoscută şi sub denumirea de cromatofobie şi constă în frica faţă de culori. Acest gen de fobie se manifestă diferit, în funcţie de culoarea care inspiră teamă. De exemplu, xantofobia reprezintă teama faţă de galben, iar cei care suferă de leucofobie manifestă o frică faţă de tot ce este alb.
Hipopotomonsosescuipedaliofobia
Poartă şi numele de sescuipedalofobia. Cei care suferă de această fobie, manifestă o teamă faţă de cuvintele lungi.
Pogonofobia
Reprezintă frica faţă de persoanele care poartă barbă. Aceasta poate presupune şi o teamă legată de obiectele vestimentare îmblănite.
Spectrofobia
Este prezentă în rândul persoanelor cărora le este teamă de propria reflexie. Se presupune că acest tip de fobie îşi are originile în frica pe care o aveau oamenii în trecut faţă de suprafeţele în care îşi puteau observa reflexia. În jurul unor asemenea locuri se ţeseau legende şi mituri, care au generat superstiţii în timp.
Nomofobia
Dependenţa de gadget-uri este din ce în ce mai întâlnită în societatea contemporană. În foarte scurt timp, s-a observat apariţia unui nou tip de teamă, ce se manifestă, îndeosebi, în rândul tinerilor. Aceasta se numeşte nomofobie şi presupune frica de a pierde contactul cu tehnologia, cum ar fi întreruperea semnalului la telefon sau durata de viaţă scurtă a bateriilor gadget-urilor. Pe măsură ce smartphone-urile ocupă un loc tot mai important în vieţile noastre, nomofobia pare să se răspândească.
Globofobia
Reprezintă teama faţă de baloane. Una dintre cele mai cunoscute persoane suferind de globofobie este Oprah Winfrey.
Siderofobia
De-a lungul istoriei, observarea boltei cereşti a suscitat imaginaţia oamenilor. Forma astrelor a fost interpretată în diferite moduri, de la animale fantastice, până la personaje mitologice. În schimb, exsită alte persoane cărora le este teamă să privească spaţiul ceresc şi, îndeosebi, stelele. Aceştia suferă de siderofobie.
Aulofobia
Este binecunoscut faptul că în industria cinematografică, pe fundalul sonor al unor filme, în secial a celor horror, se foloseşte muzica de flaut pentru a acompania momentele de suspans. În acest sens, există persoane care manifestă o frică faţă de notele emise de acest instrument. Această teamă îşi are originile în Grecia antică, în scrierile lui Hipocrate fiind menţionată o persoană care se temea de muzica cântată la flaut.
Hipnofobia
Această teamă este cunoscută şi sub numele de somnifobie. Pentru persoanele care suferă de acestă fobie, fiecare moment dinaintea somnului este un adevărat calvar. Modul în care se manifestă hipnofobia constă în frica de a adormi, motivată de faptul că, pe parcursul somnului, pot apărea coşmaruri.
Sursa: Discovery