Cercetătorii afirmă că pacienţii căsătoriţi se tratează mai bine de maladiile cardiace decât pacienţii celibatari sau divorţaţi, potrivit unui studiu publicat în revista Journal of the American Medical Association.
“Oamenii necăsătoriţi au un prag al mortalităţii mai ridicat şi au un risc mai sporit de a muri după o intervenţie chirurgicală”, afirmă coautorul studiului Rachel Werner, conferenţiar universitar la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Pennsylvania, SUA.
Cercetătorii de la Şcoala de Medicină Perelman din cadrul Universităţii Pennsilvania au descoperit că pacienţii care sunt divorţaţi, separaţi sau văduvi au cu 40% mai multe şanse să moară sau să dezvolte o maladie cardiacă în primii doi ani după o intervenţie chirugicală pe cord decât cei căsătoriţi.
Pentru acest studiu, savanţii au colectat informaţii de la mai mult de 1.500 de bărbaţi şi femei implicaţi în Studiul despre Sănătate şi Pensionare la Universitatea din Michigan. Acest studiu se desfăşoară din 1998. La fiecare doi ani, participanţii sunt rugaţi să răspundă la anumite întrebări despre sănătatea lor, dizabilităţi şi structura familiei.
Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au examinat cum fiecare pacient ce a avut operaţii la inimă parcurge perioada de recuperare, întrebându-i despre starea lor civilă: dacă aceştia erau căsătoriţi, singuri, divorţaţi sau văduvi.
“S-a stabilit că şansele de supravieţuire, în urma intervenţiilor chirurgicale, sunt mai bune în cazul celor căsătoriţi faţă de persoanele necăsătorite. Nu se ştie cum căsătoria acţionează asupra funcţiilor post-chirugicale. Înţelegerea acestei legături poate fi utilă în identificarea pacienţilor, care vor avea nevoie de mai multă atenţie şi intervenţii specifice menite să îmbunătăţească recuperarea lor”, afirmă coautorul studiului Mark Neuman.
Printre pacienţii care au participat la studiu, 65% erau căsătoriţi, 12% divorţaţi, 21% erau văduvi şi 2% nu au fost căsătoriţi niciodată.