Efectul NEGATIV pe care îl au unele tratamente contra astmului în primii doi ani de viaţă

05 10. 2015, 11:38

La acest studiu au participat 12.000 de copii din Finlanda, iar rezultatele, prezentate săptămâna aceasta la o conferinţă a European Society for Paediatric Endocrinology, arată că cei care au folosit pe termen lung inhalatoare cu corticosteroizi, începând cu primii doi ani de viaţă, s-au confruntat cu o limitare a creşterii în înălţime.

Acesta nu este primul studiu care indică o asociere între utilizarea de inhalatoare cu corticosteroizi şi limitarea creşterii în înălţime, ci o nouă cercetare care vine în sprijinul ideii că steroizii trebuie utilizaţi cu măsură în cazul copiilor preşcolari.

Însă experţi britanici de la asociaţia Asthma UK spun că aceşti corticosteroizi joacă un rol crucial în controlarea simptomelor astmului şi reduc frecvenţa vizitelor la spital în cazul preşcolarilor. În Marea Britanie, 1 din 11 copii suferă de astm, aceasta fiind cel mai frecvent întâlnită maladie cronică în rândul micuţilor.

Corticosteroizii sunt substanţe puternice folosite în inhalatoare şi sunt recomandaţi adulţilor diagnosticaţi cu astm şi copiilor care suferă de respiraţie şuierătoare recurentă, însă aceste medicamente au efecte secundare semnificative în cazul unor pacienţi.

Normele medicale în vigoare recomandă evaluarea anuală a greutăţii şi înălţimii copiilor care folosesc inhalatoare cu corticosteroizi în tratarea astmului, pentru a se detecta din timp semnele unei încetiniri a dezvoltării fizice a acestora.

Autorii noului studiu, cercetătorii de la University of Eastern Finland, au analizat informaţiile despre înălţimea părinţilor copiilor participanţi la studiu, precum şi cele despre greutatea celor mici şi tratamentele administrate, pentru a calcula greutatea şi înălţimea la care ar fi trebuit să ajungă aceştia până la vârsta adultă.

Ei au descoperit că acei copii care primeau pe termen lung tratamente cu corticosteroizi aveau la vârsta adultă o înălţime, în medie, cu 3 centimetri mai mică decât cea estimată.

Specialiştii sunt de părere că este nevoie de studii suplimentare, aplicate pe mai multe grupe de vârstă, pentru a stabili cu exactitate impactul inhalatoarelor cu corticosteroizi.

În plus, unii specialişti sunt de părere că impactul asupra creşterii în înălţime este minor. O reducere uşoară a creşterii în înălţime este un preţ mic plătit pentru aceste tratamente care pot salva viaţa copilului bolnav de astm, mai spun aceştia.

Sursa: Mediafax