Rezultate uriaşe ale unui medicament pentru două tipuri frecvente de cancer
Rezultatele au fost prezentate, duminică, la Congresul European contra Cancerului, organizat la Viena, iar grupul Roche speră să obţină cât mai repede posibil aprobarea pentru comercializarea medicamentului respectiv din partea autorităţilor din domeniul sănătăţii.
În acest test clinic de fază II, care a vizat bolnavii cu cancer de vezică în stadiu avansat sau metastazat, medicamentul Atezolizumab a dus la micşorarea tumorilor la 27% dintre pacienţii care prezentau concentraţii medii sau mari de PD-L1, o proteină ce pare să ajute cancerele să scape de acţiunea sistemului imunitar.
În alte două teste de fază II, ce au vizat bolnavii cu cancer pulmonar non-microcelular, grupul elveţian Roche anunţă că pacienţii care au primit Atezolizumab au trăit cu 7,7 luni mai mult decât aceia care au făcut chimioterapie. De asemenea, medicamentul a redus tumorile cu până la 27% în cazul pacienţilor cu cancer pulmonar a căror boală a avansat în pofida altor tratamente şi care prezentau concentraţii ridicate de PD-L1.
Grupul Roche, cel mai mare producător de medicamente anticancer, mizează pe Atezolizumab, pe care îl consideră următorul său medicament-vedetă, pentru a ţine pasul cu rivalii săi, inclusiv cu Merck şi Bristol-Meyers Squibb, în dezvoltarea imunoterapiilor anticancer. Roche speră ca noul său medicament să ajungă pe piaţă înainte de a doua jumătate a anului 2016.
Efectele adverse asociate cu Atezolizumab, inclusiv oboseală, mâncărime, erupţii cutanate şi dureri articulare, au fost în concordanţă cu cele furnizate de studii anterioare, a explicat grupul Roche, vorbind despre diversele etape de testare a noului medicament.
Acest anticorp monoclonal a fost conceput pentru a interfera cu proteina denumită „Ligandul morţii programate”, PD-L1, care, în mod obişnuit, joacă un rol important în prevenirea reacţiei autoimunitare şi care produce anumite tumori pe care le ajută apoi să scape de „vigilenţa” sistemului imunitar.
Roche speră să folosească medicamentul Atezolizumab pentru a împiedica proteina PD-L1 să se unească cu receptorii de la suprafaţa celulelor T, care luptă cu cancerul.
Sursa: Mediafax