SOLUŢIA controversată la care apelează femeile atunci când se confruntă cu o boală gravă. Ce fac în schimb bărbaţii. Rezultatul neaşteptat al unui studiu
Studiul, comandat de un centru specializat în cancer din New York, a analizat mii de postări de pe Internet în forumuri dedicate acestei maladii sau în alte comunităţi online. Potrivit studiului, bărbaţii cu cancer de prostată s-au dovedit, în general, a fi analitici, metodici şi bazându-se pe date în evaluarea opţiunilor de tratament. Ei au căutat cele mai recente studii ştiinţifice şi rezultate ale cercetărilor şi au cerut opinia mai multor medicii în privinţa bolii lor.
Prin contrast, femeile cu cancer de sân au fost, de obicei, neîncrezătoare în datele ştiinţifice şi chiar în proprii lor medici. Cu temerea că boala s-ar putea întoarce şi vizualizând orice risc, oricât de mic ar fi, multe femei au optat pentru tratamente agresive, precum dubla mastectomie.
Bărbaţii cu cancer de prostată au luat, de obicei, decizii „profund conforme cu ştiinţa”, a concluzionat studiul. În schimb, în cazul femeilor cu cancer de sân, povestirile on-line, sfaturile şi anecdotele pe care le-au primit de la alte femei le-au făcut să se îndepărteze de „vocea ştiinţei şi a experţilor în medicină”.
Concluziile studiului au reînviat controverse vechi cu privire la diferenţele de gen dar şi pericolele de a juca în stereotipuri, în acest caz un sex masculin deliberativ versus un sex feminin anxios şi emoţional. De asemenea, studiul, care s-a bazat pe analiza datelor din social media, nu este deloc o cercetare academică tradiţională, fiind realizat de o divizie de marketing a centrului de cancer Sloan-Kettering din New York, şi nu de divizia medicală.
Bărbaţii urmează tratamente pentru cancerul la prostată, care pot provoca reacţii adverse, precum impotenţa şi incontinenţa, care le afectează sentimentul lor de masculinitate. Femeile cu cancer la sân îşi fac griji dacă vor rămâne atractive şi femine şi multe optează pentru reconstrucţia de sân după mastectomie. Chiar dacă nu în toate cazurile, femeile par să aibă „o abordare mult mai emoţională” şi să opteze pentru soluţii rapide, agresive, în timp ce bărbaţii cântăresc cu atenţie opţiunile lor, afirmă autorii studiului.
Jim Kiefert, un educator pensionar în vârstă de 77 de ani, care conduce o reţea de grupuri de sprijin pentru pacienţii cu cancer de prostată, afirmă că sunt şi bărbaţi care atunci când află că au cancer opteză pentru o intervenţie chirurgicală
Unii cercetători tradiţionali critică rezultatele studiului, afirmând că există o mai mare variabilitate în rândurile femeilor şi bărbaţilor, decât între sexe.
În studiu, pentru cancerul de prostată au fost identificate circa 72.000 de postări, între 2012 – 2014, ale bărbaţilor cu vârste cuprinse între 40 şi 60 de ani. Dintre acestea au fost analizate 633. Pentru cancerul de sân, analiştii au identificat 642.052 mesaje pe formuri, între 2012 şi 2014. Dintre acestea au analizat 806 mesaje.
Dr. Deanna Atai, un chirurg de sân din Los Angeles, care co-moderează un grup online dedicat acestei maladii, spune că studiul ar trebui să îi determine pe medici să se aventureze în social media şi să facă astfrel parte din lumea pacienţilor lor.
Sursa: The Wall Street Journal