Deşi Republica Democrată Congo, din Africa Centrală, este cunoscută drept capitala furtunilor, iar satul montan Kifuka găzduieşte 158 de fulgere pe kilometru pătrat în fiecare an, iar în Brahmaptura, India, a avut în anul 2014 cea mai mare rată lunară de fulgere, pe lacul Maracaibo din Venezuela au loc, în anumite perioade ale anului, 28 de fulgere pe minut, adică 1.680 de fulgere pe oră.
Lacul din Nord Vestul Venezuelei este cel mai mare din America de Sud, curge prin oraşul Maracaibo şi se varsă în Marea Caraibilor. Pentru că este înconjurat de munţi şi din cauza soarelui tropical, în timpul zilei, apa din lac se evaporă, iar odată cu lăsarea nopţii se formează norii care dezlănţuie furtuna.
Fenomenul este cunoscut ca „Beacon of Maracaibo”, „lumina de la Catatumbo” sau „furtuna care nu se termină niciodată”. Toate aceste denumiri au legătură cu locul în care râul Catatumbo întâlneşte lacul Maracaibo, loc unde există o medie anuală de 260 de zile cu furtună. Cerul este iluminat aici, timp de nouă ore, cu mii de blitz-uri produse de electricitate naturală.
Sursa: BBC