Cercetătorii de la Universitatea din Florida au dezvoltat un medicament capabil să ”şteargă” aceste amintiri. Acesta a fost testat pe şoareci.
Mecanismul din spatele medicamentului care şterge amintirile se bazează pe cercetări anterioare cu privire la formarea memoriei. Se pare că procesul prin care creierul formează amintirile atunci când cineva consumă metamfetamină este anormal.
Cercetătorii au reuşit să exploateze această diferenţă astfel încât medicamentul să ţintească doar amintirile induse de substanţele psihostimulante.
Amintirile obişnuite cu ar fi prima zi de şcoală sau o vacanţă sunt stocate în creierul uman sub forma unor conexiuni de neuroni susţinute de proteina actină. Actina stabilizează rapid amintirea care este stocată în creier.
În cazul amintirilor formate de amfetamine, acina nu este niciodată stabilizată. Cercetătorii au profitat de acest lucru şi au creat un medicament care acţionează la nivelul actinei, prevenind-o să acţioneze pentru stabilizarea acestor amintiri.
În cazul experimentului pe şoarece, oamenii de ştiinţă au reuşit să demonstreze că medicamentul este un succes şi acţionează doar asupra acestor amintiri.
Sursă: Gizmodo