Somnul dublează abilitatea oamenilor de a-şi aminti lucruri pe care le-au uitat
O cercetare realizată de specialiştii de la Universitatea Exeter din Marea Britanie sugerează că somnul ajută din două puncte de vedere. În primul rând, ne ajută să ”protejăm” amintirile astfel încât să nu le uităm, iar în al doilea rând face accesarea amintirilor mai facilă.
Psihologul Nicholas Dumay a ajuns la această concluzie după ce a analizat cât de bine ne putem aminti cuvinte inventate.
Specialiştii i-au învăţat pe participanţii la studiu anumite pe care i-au rugat să le repete. După 12 ore, în care unii au dormit, iar alţii nu, cercetătorii i-au rugat să le spună dacă îşi mai amintesc respectivele cuvinte.
Cei care au dormit au fost mai predispuşi să îşi amintească cuvintele inventate. Mai mult, ei au reuşit să le reproducă mai bine după 12 ore de somn decât chiar după ce le auziseră şi învăţaseră pentru prima dată. Acest lucru sugerează că somnul ne poate ajuta să accesăm amintiri pe care nu le puteam accesa înainte de a ne odihni.
”Somnul aproape că dublează şansa de a ne aminti materiale pe care înainte nu le puteam reproduce. Impulsul accesării memoriei după somn sugerează că unele amintiri sunt întărite peste noapte”, spune Dumay.
Alte studii recente au indicat faptul că o pierderea unei nopţi de somn ne-ar putea altera genele şi ar putea duce chiar la declanşarea bolii Alzheimer.
Dumay este de părere că impulsul dat de somn se produce în hipocamp, care procesează şi reia amintirile codate cât timp ne odihnim. Practic, în timp ce dormim sunt reluate experienţele de care am avut parte în timpul zilei.
Sursă: Science Alert