Băuturile carbogazoase au efecte dăunătoare chiar şi asupra persoanelor slabe
Acelaşi studiu sugerează că reducerea cantităţii de băuturi carbogazoase ar putea contribui la scăderea numărului de persoane care dezvoltă diabet în Marea Britanie. Alţi experţi afirmă însă că greutatea corporală excesivă şi sedentarismul joacă un rol mai important (decât băuturile carbogazoase, n.r.) în dezvoltarea diabetului.
Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea Cambridge, a fost publicat în British Medical Journal.
Oamenii de ştiinţă avertizează de multă vreme în legătură cu existenţa unei legături între obezitate, băuturi carbogazoase şi diabet.
Însă puţine studii au analizat ipoteza potrivit căreia persoanele care consumă cantităţi mari de băuturi carbogazoase sunt mai predispuse la a dezvolta diabet, indiferent de greutatea lor corporală.
Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au analizat datele furnizate de 17 studii realizate în acest domeniu.
„Tiparul” statistic pe care l-au descoperit sugerează că băuturile răcoritoare care conţin mult zahăr ar putea fi asociate cu un risc sporit de diabet, indiferent de greutatea corporală.
Profesorul Fumiaki Imamura, coordonatorul cercetării, a declarat: „Studiul nostru sugerează că, dacă toată lumea îşi reduce consumul de băuturi carbogazoase, atunci toată lumea are de câştigat”.
Însă el recunoaşte că au existat anumite limite în realizarea studiului.
De exemplu, cercetătorii nu au luat în calcul modificările adoptate de oameni de-a lungul anilor în ceea ce priveşte obiceiurile lor de consum şi stilul de viaţă.
În plus, savanţii de la Universitatea Cambridge s-au bazat pe presupunerea că băuturile carbogazoase duc în mod direct la diabet – deşi o legătură directă nu a fost încă demonstrată oficial.
Tom Sanders, profesor de nutriţie la Universitatea King’s College din Londra, consideră că vârsta, obezitatea şi sedentarismul reprezintă principalii factori de risc asociaţi cu dezvoltarea diabetului de tip 2.
El spune că majoritatea cazurilor noi de diabet de tip 2 sunt diagnosticate la persoane de peste 50 de ani – o categorie de vârstă care nu este în mod tradiţional asociată cu consumul de băuturi carbogazoase.
Sursa: Mediafax