„În multe state ale lunii s-a înregistrat o creştere semnificativă a morţilor apărute din cauza unui singur factor alimentar, băuturile dulci”, explică autorul studiului Dariush Mozaffarian. „Reducerea substanţială sau eliminarea băuturilor dulci din dietă ar trebui să reprezinte o prioritate la nivel global”, a mai adăugat el.
Studiul a fost bazat pe estimări realizate pe date obţinute din 62 de sondaje privind obiceiurile alimentare, realizate în perioada 1980-2010 pe 600.000 de participanţi. Analiza nivelului de consum al acestor băuturi în 187 de state combinată cu descoperirile care arată efectele nocive ale băuturilor dulci provenite din alte studii academice, a condus la obţinerea unui număr de 184.000 de morţi în 2010 produse în urma apariţiei diabetului, a bolilor cardiovasculare şi a cancerului din cauza băuturilor dulci.
Băuturile dulci pe care cercetătorii spun că ar trebui să le evităm sunt sucurile îndulcite cu zahăr, sucurile de fructe, energizantele, orice ice tea îndulcit şi chiar băuturile îndulcite cu zahăr făcute în casă care conţin cel puţin cel puţin 210 kJ/235 ml serviţi.
Riscul reprezentat de băuturile dulci diferă de la ţară la ţară în funcţie de nivelul de consum al acestora. Numărul deceselor este mai ridicat în statele cu venituri mici şi medii. Riscul de îmbolnăvire cu boli cronice din cauza consumului excesiv al băuturilor dulci este mai mare în cauzul tinerilor.