În cadrul studiului, coordonat de David Levitsky, profesor de nutriţie şi psihologie la Universitatea Cornell, s-a observat că persoanele care doresc să slăbească şi care s-au cântărit zilnic, notând rezultatele, au pierdut, în medie, 3% din greutatea corporală în interval de timp de 1 an. Mai mult decât atât, după un an, aceste persoane au reuşit să-şi menţină greutatea timp de încă un an — ceea ce este foarte important pentru că menţinerea după o cură de slăbire poate fi mai dificilă decât slăbirea.
„Sunt mii de moduri prin care se poate slăbi. Nu aceasta este problema, ci menţinerea după ce am slăbit”, a comentat David Levitsky.
În cadrul studiului, cercetătorii le-au comunicat celor 162 de voluntari că pot urma orice metodă de slăbire doresc, timp de un an. Obiectivul fixat pentru toţi voluntarii a fost o scădere cu 10% a greutăţii în decursul celor 365 de zile.
88 dintre participanţii la studiu au primit, însă, cântare de la cercetători care le-au cerut să îşi verifice greutatea în fiecare dimineaţă şi să treacă rezultatele într-un grafic. Ceilalţi 74 nu au primit cântare şi nici nu li s-a cerut să îşi verifice greutatea.
Cercetătorii au descoperit că 29% dintre persoanle care s-au cântărit zilnic au pierdut în decursul unui an 5% din greutatea lor iiniţială, însă din celălalt grup doar 11% au slăbit cel puţin atât.
În ambele grupuri, procentul celor care şi-au atins de fapt scopul de a pierde cel puţin 10% din greutatea corpului lor a fost mic. Totuşi, a fost destul de mare printre cei care s-au cântărit zilnic – aproape 9%, comparativ cu aproape 5% în celălalt grup.
Recent, o mulţime de sfaturi legate de pierderea în greutate sugerau faptul că oamenii nu ar trebui să se cântărească în mod frecvent. Cu toate acestea, ideea că oamenii ar trebui să evite cântarul zilnic „nu s-a bazat pe date foarte empirice”, a spus Levitsky.
Potrivit cercetătorilor, noile rezultate sugerează, însă, că opusul este adevărat: cântărirea zilnică poate ajuta la pierderea în greutate.
Nu este clar de ce cântărirea în sine pare a fi benefică pentru pierderea în greutate. Cu toate acestea, ar putea avea de-a face cu faptul că oamenii devin mai conştienţi la ceea ce mănâncă şi la consolidarea comportamentelor care ajută la pierderea în greutate, precum renunţarea la desert, au spus cercetătorii.
Cântărirea zilnică poate acţiona şi ca o modalitate de a pedepsi comportamentele care sunt în detrimentul pierderii in greutate, a conchis Levitsky.
Noul studiu a fost publicat în 17 iunie în Jurnalul de Obezitate.
Sursa: Live Science