Acest studiu a constatat că persoanele care au fost expuse la un nivel mai mare de poluare a aerului au creierul „mai îmbătrânit” decât cele care au respirat regulat aer curat. În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă au efectuat scanarea creierului a peste 1.400 de femei în vârstă, pentru a evalua nivelul materiei cenuşii (care procesează informaţii) şi al materiei albe (care ajută nervii din creier să comunice).
De asemenea, ei au analizat datele poluării aerului pentru a estima la cât de multă poluare sub formă de particule minuscule au fost expuse participantele la studiu între anii 1999-2006.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că pentru fiecare 3,49 micrograme pe centimetru cub de poluare a aerului femeile au fost expuse la o scădere a materiei de culoare albă de 6,23 centimetri cubi. Aceasta ar fi echivalentă cu până la doi ani de îmbătrânire a creierului.
Descoperirea legăturii dintre poluare şi nivelul de îmbătrânire a creierului este tulburătoare deoarece pierderea materiei albe este legată de tulburări cognitive, demenţă şi boli neurologice grave, a precizat co-autorul studiului Grigorie Wellenius, profesor asociat la Brown University School of Public Health din SUA.