Inelul Phoebe, aşa cum a fost botezat el, se află la mare distanţă de cele şapte grupuri principale de inele din jurul planetei şi este format din particule de praf, care nu sunt mai mari decât grosimea unui fir de păr uman, motiv pentru care este greu de observat fără lumină infraroşie.
Doar o parte de 10% din inel este formată din roci de dimensiunea unor mingi de fotbal, lucru total neobişnuit în comparaţie cu alte inele descoperite în sistemul solar.
Iniţial, oamenii de ştiinţă credeau că particulele de praf proveneau de la luna lui Saturn numită Phoebe. Acum, ei cred că acestea ar putea proveni de la alte luni „ascunse” care sunt prea mici pentru a putea fi observate cu telescoapele pe care le avem la dispoziţie.
Sursă: YouTube
Un nou studiu scoate la iveală şi un aspect impresionant legat de inelul Phoebe. Acesta este cu 30% mai mare decât se credea anterior şi ocupă un spaţiu de 7.000 de ori mai mare decât însuşi Saturn.
„Ştiam că inelul este mare, dar nu ştiam cât de mare este cu adevărat”, a declarat Douglas P. Hamilton, profesor de astronomie de la Universitatea din Maryland şi liderul echipei de cercetători care au participat la studiu.
Atunci când inelul Phoebe a fost observat pentru prima oară, Hamilton şi colegii său au putut vedea doar o secţiune restrânsă din acesta, pe baza datelor colectate de Telescopul Spaţial Spitzer. În noul studiu, astronomii au analizat imagini surprinse de sonda spaţială WIDE a NASA şi l-au putut oberva în totalitate.