Testul minune. Istoria infecţiilor virale, descoperită de medici cu o singură picătură de sânge
Noul test, care se află în continuare în faza experimentală, poartă numele de VirScan şi are capacitatea de a detecta toate virusurile cu care a fost infectat în timpul vieţii un pacient, inclusiv cele cu care sistemul său imunitar se bate în acel moment.
Chiar şi după o perioadă de timp îndelungată după ce boala nu mai afectează organismul unei persoane, sistemul imunitar îşi „aminteşte” infecţia. Acesta este motivul pentru care vaccinurile funcţionează.
În câteva zile de la apariţia unei infecţii virale, sistemul imunitar produce anticorpi împotriva acesteia şi chiar şi atunci când infecţia a fost eradicată, sistemul imunitar păstrează rezerve de anticorpi, pregătiţi să ţină la distanţă virusul.
VirScan poate identifica infecţiile cu care s-a confruntat corpul pacientului găsind anticorpii produşi ca răspuns la acestea.
Cercetătorii de la Universitatea Harvard şi de la alte câteva institute internaţionale au testat VirScan pe mostre de sânge provenite de 569 de donatori de pe patru continente. Testul a funcţionat cu succes pentru 206 tipuri de virusuri şi mai bine de 1.000 de tulpini. În medie, conform prezenţei anticorpilor în organism, oamenii au fost expuşi la circa 10 virusuri, deşi doi dintre donatori arătau semne că ar fi luptat cu cel puţin 84.
Testul ar putea să îi ajute pe oamenii de ştiinţă să găsească legături între infecţii trecute şi afecţiuni apărute recent la pacienţi. Cunoscând când au fost oamenii expuşi la diverite virusuri, testul ar putea să determine găsirea unor perioade şi mai propice pentru vaccinarea la copii. VirScan costă 25 de dolari.